Calendula officinalis, numita si galbenele infrumuseteaza gradinile, dar este si o planta medicinala. Ca medicament servesc florile.

Preparatele din flori au actiune coleretica, diuretica, analgezica, antiinflamotorie si reduce tensiunea. Exista mai multe retete dupa care pacientul simte o imbunatatire semnificativa.

In gastrita, colescitita se iau 2 linguri de flori maruntite si se toarna peste ele un pahar cu apa clocotita si se lasa timp de doua ore la temperatura camerei, apoi se filtreaza. Se utilizeaza aceasta bautura intern cate o lingura de 5 ori pe zi, inainte de mancare.
Calendula - proprietati medicale
In ulcer gastric, se iau doua lingurite de flori si se adauga jumatate de litru apa fiarta. Se lasa 15 minute si se filtreaza. Se consuma cate jumatate de pahar, sa fie calduta de 3 ori pe zi inainte de mese.

Stomatita, laringita, erozie de col uterin - se ia o cratita si se pune in ea doua linguri de flori de calendula, se toarna jumatate de litru apa fiarta si se pune vasul la foc mic, se fierbe inca 10 minute. Apoi se va lasa pe o ora si se va filtra. Acesta se foloseste la clatirea cavitatii bucale, de 5 ori pe zi sau se aplica cu tifon imbibat pe locul afectat.

Ca preparat medicamentos, cel mai utilizabil este unguentul de Calendula, folosit la arsuri, acnee, eczeme si tinctura de galbenele - utilizata la clatirea gurii in angina sau gripa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment