Rinoreea (scurgerea nazală), durerile de cap, musculare și durerea în gât și toate celelalte simptome neplăcute ale guturaiului pot fi tratate ușor și sigur cu extracte din plante și ceaiuri. Administrate încă din perioada în care suntem sănătoși, multe dintre aceste remedii blânde pot preveni apariția guturaiului.

Ser fiziologic
Rinoreea poate fi tratată cu ajutorul serului fiziologic. Acesta poate fi cumpărat din farmacii, dar îl putem prepara cu ușurință și acasă. Nu este nevoie decât de un gram de sare grunjoasă, neagră și 100 ml de apă.
Tratamente naturiste pentru guturai
Bolnavul trebuie să își administreze câte o picătură în fiecare nară, de trei ori pe zi, pe parcursul a 4 - 5 zile. Pentru refacerea mucoasei nazale, specialiștii recomandă câteva picături de ulei de cătină pentru fiecare nară. Se administrează seara, cu o atenție deosebită, având în vedere că uleiul de cătină pătează.

Comprese cu ceaiuri de plante
Pentru ochii care curg sunt recomandate compresele cu ceaiuri de plante. Nu este bine utilizarea compreselor cu mușețel, deoarece acestea irită ochii. Un remediu foarte eficient este infuzia de albăstrele, care se prepară cu o linguriță de flori uscate la 200 ml de apă clocotită. Compresele trebuie să fie călduțe (nu fierbinți, dar nici reci) și se aplică pe ochiul închis. Se folosesc doar comprese sterilizate, procurate din farmacii. Într-un interval de 10 minute, compresele se schimbă din două în două minute.

Comprese pentru dureri de cap
Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combătute cu ajutorul compreselor cu pedicuță sau cu creasta cocoșului. Una dintre cele două plante uscate se așază între două bucăți de tifon, apoi se pune compresa deasupra aburilor provenind de la apă fierbinte, astfel încât planta să se umezească. Compresele se aplică pe frunte și pe tâmple timp de 15 minute.

Durerile de cap se pot trata de asemenea prin masajul frunții și tâmplelor cu ulei de lavandă. Se aplică o picătură pe deget, apoi prin mișcări circulare se masează tâmplele și fruntea. Inițial, mișcările se efectuează în sensul acelor de ceasornic, iar apoi în sens invers.

Masajul cu ulei
Pentru durerile musculare se recomandă masajul cu un ulei ce poate fi preparat și în casă. Se prepară un amestec din 100 ml de ulei de măsline extravirgin, 15 picături de ulei de lavandă și o linguriță de ulei de sunătoare. Masajul poate fi înlocuit cu aplicații cu ulei, efectuate pe zone mai restrânse: ceafă, brațe și atât cât putem atinge din spate.

Durerea în gât
Un alt simptom de care trebuie să ne îngrijim este durerea în gât. Ea poate fi tratată cu ceai de nalbă îndulcit cu miere, la care se adaugă multă zeamă de lămâie. La 250 ml de apă, echivalentul unei căni, se adaugă o linguriță de plantă uscată și mărunțită.

Ceaiuri
Guturaiul poate fi însoțit și de creșterea temperaturii corpului, ceea ce provoacă pierderea multor lichide prin transpirație sau prin urinare. Drept urmare, în această perioadă, este recomandat consumul de lichide, mai ales sub forma ceaiurilor. Cele mai recomandate sunt: ceaiul de măceșe, de cătină, de nalbă. Zece fructe de măceșe sau o lingură de fructe crude sau uscate de cătină se fierb timp de 5 minute. Ceaiul obținut se strecoară și se bea îndulcit cu miere, putând fi consumate 3 - 4 căni pe zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment