• Lamaie
Lamaia este esentiala in tratarea naturista, acasa, a unei raceli obisnuite, fiind excelenta in orice tip de raceala care implica febra. Zeama de lamaie, bogata in vitamina C, creste rezistenta organismului, diminueaza toxicitatea si reduce durata bolii.

Dilueaza zeama unei lamai intr-un pahar cu apa calduta. Adauga o lingurita de miere si bea acest amestec o data sau de doua ori pe zi.
  • Usturoi
Supa de usturoi este un remediu vechi, care diminueaza severitatea bolii. Pentru a avea efect maxim, aceasta supa trebuie consumata o data pe zi - fierbe usturoi tocat (3-4 catei de usturoi) in 250 ml de apa.
Raceala - remedii naturiste
Usturoiul are proprietati antiseptice si antispasmodice, avand si alte proprietati medicale - uleiul pe care il contine aceasta leguma ajuta la "desfundarea" cailor respiratorii. Sub forma de supa, usturoiul ajuta la eliminarea tuturor toxinelor din organism si la diminuarea febrei.

Cinci picaturi de ulei de usturoi, amestecat cu o lingurita de zeama de ceapa, se dilueaza in 250 ml de apa. Acest amestec se recomada a fi baut de 2-3 ori pe zi, fiind eficient in "lupta" impotriva racelii.
  • Ghimbir
Ghimbirul este o alta planta miraculoasa care poate fi folosita ca remediu pentru raceala si tuse - 10 g de ghimbir tocat marunt se lasa la fiert in 250 ml de apa. Dupa ce ghimbirul a fiert, iar apa s-a mai evaporat din vas, adauga o jumatate de lingurita de zahar. Acest decoct trebuie baut cat este fierbinte.

Ceaiul de ghimbir este si el un remediu eficient impotriva racelilor si a febrei rezultate in urma bolii - in ibricul cu apa fiarta, inainte de a adauga frunzele de ceai, adauga cateva bucatele de ghimbir. Acest ceai se consuma de doua ori pe zi.
  • Vatamatoare sau "iarba ranii" (Anthylis vulneraria)
Planta numita vatamatoare sau "iarba ranii" (Anthylis vulneraria) este extrem de utila in ceea ce priveste tratarea iritatiilor gatului si a tusei uscate persistente. "Iarba ranii" este bogata in mucilagiu (substanta cleioasa, folosita, pentru proprietatile ei emoliente, in medicina) si actioneaza ca un drog care alina iritatia si durerea.

Prepara un decoct din 100 g de vatamatoare taiata marunt si o jumatate de litru de apa fiarta. Aburul rezultat in urma fierberii poate fi inhalat o data sau de doua ori pe zi, pentru a diminua iritatia gatului si tusea uscata.
  • Turmeric sau curcuma (Curcuma longa)
Turmericul sau curcuma (Curcuma longa) este o planta ierboasa, de origine asiatica, folosita ca si condiment in bucataria indiana sau in medicina traditionala. De la aceasta planta se folosesc radacinile de culoare galbena, care au un gust iute si plin de aroma.

Curcuma reprezinta un remediu eficient pentru raceli si iritatii ale gatului. Amesteca jumatate de lingurita de pudra de turmeric proaspat cu 30 ml de lapte cald. Acest amestec se consuma o data sau de doua ori pe zi.

O reteta la fel de eficienta impotriva racelii este si urmatoarea: presara pudra de turmeric intr-un ibric fierbinte, dupa care toarna laptele si lasa la fiert, pe foc mic. Mixtura trebuie bauta calda.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment