Furunculoza apare adesea ca afecţiune secundară în cazuri de diabet, astenie, la nefritici, fiind o infecţie la nivelul pielii cu stafilococi, faţă de care organismul şi-a pierdut rezistenţa.

De primă importanţă este tratamentul afecţiunii primare, iar în tratamentul propriu-zis al furunculozei, în afară de antibiotice pot fi folosite în uz intern plante diuretice care ajută la eliminarea toxinelor din sînge, iar în uz extern creme antiseptice.
Furunculoza
Intern, se vor folosi următoarele plante:
- Rădăcină de brusture (Radix Bardanae): infuzie din 3-4 linguri de rădăcini la un litru de apă, cantitate care se bea în cursul zilei.

- Cicoare (partea aeriană şi rădăcina) (Herba et Radix Cichorii): infuzie (în cazul părţii aeriene) din 10-15 g la un litru de apă sau decoct (în cazul rădăcinii) din 30-40 g la un litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile.

Extern, se recomandă:
- Făină de in (Frina Lini) - cu rol de calmare a durerilor, ajutînd la fluidificarea şi evacuarea puroiului: cataplasme din făină de in amestecată cu apă fierbinte pînă se face o pastă ce se pune între două bucăţi de pînză şi se aplică pe locul bolnav. Se menţin în permanenţă calde timp de 2-3 ore. Pentru creşterea acţiunii antiseptice, se adaugă făină de in şi muşetel pulverizant.

- Flori de muşetel (Flores Chamomillae): cataplasme cu infuzie din 3 linguri de flori la o cană de apă.

- Flori de soc (Flores Sambuci) - cu proprietăţi maturative: băi locale sau cataplasme cu infuzie din 40 g d flori la un litru de apă.

- Frunze de nalbă (Folium Malvae) - sunt emoliente, calmante şi maturative: cataplasme din frunze opărite cu apă şi aplicate ca atare.

- Frunze de pătlagină (Folium Plantaginis): cataplasme cu frunze proaspete uşor strivite prin presare cu o sticlă.

- În furunculoză este utilă administrarea zilnică, intern, a 2-5 g de drojdie de bere.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment