Dintre toate elementele nutritive ale alimentelor, vitamina B are o importanta deosebita in tratarea insomniei, fiind vitala pentru o dezvoltare sanatoasa a sistemului nervos. Organismul care are carente de vitamina B pentru o perioada mai lunga de timp nu se va putea relaxa, iar pacientul nu va putea adormi in mod natural. Surse bogate in aceasta vitamina sunt cerealele integrale si nucile.
Salata verde contine o substanta care induce somnul, numita "lectucarium". Datorita calitatilor sale sedative, salata este extrem de importanta in tratamentul impotriva insomniei. Sucul acestei legume a fost asemanat, in ceea ce priveste efectul, cu actiunea sedativa a opiului, fara a avea insa efectul excitant al acestui drog.
Semintele de salata verde, folosite pentru prepararea unui decoct, isi aduc si ele aportul in combaterea insomniei - fierbe o lingura de seminte in jumatate de litru de apa, pana cand compozitia scade la o treime.
Pentru persoanele care sufera de insomnie, este indicat urmatorul tratament zilnic - un pahar de lapte indulcit cu miere, consumat inainte de culcare. Laptele actioneaza ca tonic si sedativ.
De asemenea, extrem de eficient in lupta impotriva insomniei este sa iti masezi talpile picioarelor cu lapte cald.
Branza dulce de vaca este la fel de eficienta ca oricare dintre tratamentele mentionate anterior - pacientul trebuie sa isi maseze tamplele cu acest aliment care induce somnul.
Ceaiul din seminte de anason este calmant si ajuta insomniacii sa treaca peste noaptea grea. Fierbe 375 ml de apa intr-un ibric, dupa care adauga o lingurita cu seminte de anason. Timp de 15 minute, acopera ibricul cu un capac. Strecoara ceaiul si consuma-l fierbinte sau cald. Poti indulci ceaiul cu miere sau il poti imbunatati cu lapte dulce, fierbinte. Acest ceai se bea dupa fiecare masa sau inainte de a merge la culcare.
Mierea are actiune hipnotica si induce un somn profund. Toarna doua lingurite cu miere intr-o cana mare cu apa si bea acest amestec inainte de culcare. In general, copiii adorm foarte repede dupa ce au consumat miere.
Rauwolfia este o planta originara din India si Asia, fiind folosita in medicina populara pentru combaterea insomniei - este eficienta ca sedativ. Actiunea hipnotica a acestei plante este cunoscuta inca din antichitate. Prima doza de Rauwolfia ii va permite pacientului sa adoarma fara probleme.
Pudra din radacina de Rauwolfia, in cantitate de 0.25 g pana la 0.5 g, poate fi administrata pacientului in combinatie cu un alt condiment, cum ar fi nucsoara, asigurandu-i acestuia un somn odihnitor o noapte intreaga. In cazul in care boala este cronica, este necesara administrarea unei doze de 0.25 g de doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte de culcare.
Exercitiile fizice regulate din timpul zilei, precum si cele de seara, efectuate inainte de culcare, iti asigura orele de odihna necesare. In cele mai multe cazuri de insomnie, yoga este de ajutor, deoarece confera pacientului relaxarea fizica si mentala de care are nevoie, indepartandu-l de grijile si problemele cotidiene.
Insomnia este un efort comun de eliminare a tuturor factorilor care determina stresul si, implicit, lipsa somnului. Pentru a reusi acest lucru, nu uita de activitatile sportive, de metodele de relaxare si tehnicile de meditatie care se pot dovedi de un real ajutor in acest sens.
Cultiva-ti arta de a face lucrurile pe indelete, in special activitati cum ar fi mancatul, plimbatul si discutiile purtate cu persoanele din jurul tau. De asemenea, extrem de important este sa limitezi ziua de lucru la 8-9 ore pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. Nu uita sa iti gasesti sau sa iti intretii o pasiune, un hobby - petrece cateva ore pe zi cu acest lucru, relaxandu-te si simtindu-te bine. Inca un punct pe lista ta: evita sa iti impui teluri nerealiste.