Numărându-se printre cele mai bogate alimente în vitamina C, citricele au un rol important în protejarea organismului împotriva bacteriilor și a virușilor. Bergamota face parte din familia citricelor și are proprietăți curative remarcabile.

Uneori se face confuzie între fructul de bergamota și sortimentul de pere cunoscut sub numele de bergamote, Bergamota reprezentând de fapt fructul arborelui de Citrus bergamia, o plantă cultivată aproape exclusiv în partea de sud a Italiei (o mai întâlnim și în anumite regiuni ale Africii).
Proprietățile uleiului de bergamota
Deși nu se consumă ca atare, din fructul de bergamota se obține un ulei special ce dispune de numeroase proprietăți. Prin presarea la rece a cojii fructului se extrage un ulei cu o aromă deosebită și un miros proaspăt, rafinat. Acest ulei are o culoare verzuie și conține pe lângă alte substanțe și acetat de linalil, limenen si linalool.

Cunoscut pentru atributul său special de a spori fotosensibilitatea, uleiul de bergamota este unul dintre ingredienții principali folosiți în cosmetică pentru prepararea loțiunilor speciale pentru plajă. Uleiul de bergamota este fototoxic și nu este recomandată expunerea la soare a pielii pe care a fost aplicata direct acest ulei deoarece în contact cu lumina pot apărea unele iritații sau chiar arsuri. Grație efectului său relaxant, uleiul volatil de bergamota este folosit și în aromo-terapie în tratarea stărilor de anxietate și a depresiilor.

Pentru că este și un puternic antiseptic, uleiul de bergamota poate fi folosit cu succes în tratarea acneei, dar și în îngrijirea tenurilor grase. În plus, în combinație cu uleiul de lavandă sau cu cel de muscată, uleiul de bergamota ajută la refacerea sistemului nervos. Uleiul de bergamota poate fi folosit cu încredere și pentru stimularea poftei de marcare, în cazul infecțiilor intestinale, în colici, în infecții urinare sau în cistite.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment