Rostopasca este o plantă cu multiple proprietăți curative, recunoscută și folosită pentru efectele sale vindecătoare încă din antichitate. Întrucât conține o gamă largă de alcaloizi izochinolonici, la doze mari întreaga plantă este toxică, dar la dozele corecte ea are numeroase utilizări terapeutice.

Planta mai conține alcaloizii chelidonină, homochelidonină, oxichelidonină, mezoxichelidonină, cheleritrină, sanguinarină, coptizină, protopină, alocriptopină, cantități mici de berberină, sparteină, vitamina C, rezine, ulei volatil, săruri minerale.
Rostopasca - o plantă cu multiple proprietăți curative
De asemenea, în aceasta plantă sunt prezenți derivați de acid cafeic. Efectul plantei proaspete este analgezic, colagogic, antimicrobian, oncostatic, sedativ al sistemului nervos central, anticancerigen, de stimulare a sistemului imunitar etc.

Rostopasca este un adevărat panaceu pentru bolile de ficat de orice natură (hepatite, ciroză, deficiente ale secreției lichidului biliar, infecții biliare, diskinezii, infecții ale vezicii biliare, colecistite, ). Totodată funcționează și ca un bun antiviral, motiv pentru care hepatitele se pot ameliora sau chiar vindeca în urma administrării preparatelor de rostopască.

Sucul proaspăt este un bun caustic împotriva negilor și verucilor. Are efecte antitumorale de tip colchicinic, antimitotic. Rostopasca este folosită în combaterea negilor, bătăturilor,ca adjuvant în tratarea tuberculozei pielii, tratarea rănilor, fistulelor, psoriazisului și fortifica parul.

Alte beneficii alte plantei de rostopasca includ: stimularea digestiei, creșterea asimilării unor substanțe precum vitaminele și mineralele, restabilirea tranzitului intestinal.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment