Thomas Jefferson (1743-1826). Om politic american, presedinte al Statelor Unite din 1800 pana in 1808.

Anti-Washington
Intelectual stralucit, francofil si republican in adancul sufletului, a incercat fara succes sa orienteze istoria Statelor Unite intr-un sens diferit de cel dorit de George Washington.

Spre deosebire de Washington, care nu a facut niciodata un secret din incultura sa, Thomas Jefferson este produsul pur al clasei de mijloc urbane, care pe continentul american nu gandeste si nu actioneaza decat in functie de ce se face in Europa; avocat din 1767, militeaza in cluburi favorabile desprinderii de autoritatea coloniala britanica si se declara pasionat admirator al lui Voltaire si Rousseau. Vorbeste franceza, are un exemplar din Enciclopedie si corespondeaza cu intelectualii turbulenti ai saloanelor pariziene.

Cunostintele de drept si luarile de pozitie precoce in favoarea unei republici americane fac sa fie ales autorul Constitutiei noului stat.

Jefferson impotriva lui Washington
Generalul Washington, care vede in Jefferson un ganditor prea progresist, nu-1 simpatizeaza deloc, dar trebuie sa conteze pe fortele politice al caror conducator e Jefferson: intelectualul republican se loveste de Washington inca de la inceputurile noii republici. Cu sprijinul colonilor din sate si al micilor artizani din orase, Jefferson conduce lupta pentru o lectura anticentralista a Constitutiei, in timp ce Washington e un partizan al puterii concentrate in mainile unui stat puternic. Favorabil libertatii de intrunire si ostil controlului exercitat de stat asupra vietii locale, Jefferson invenineaza dezbaterea si trebuie sa fie indepartat un timp din capitala americana: e numit, intre 1785-1789, prim ambasador al Statelor Unite in Franta.

Jefferson presedinte
La intoarcerea in America, isi aduna partizanii si incearca chiar sa provoace destituirea lui Washington invinuit de „dictatura si inalta tradare", acuzandu-si rivalul de a fi promovat o politica favorabila englezilor, care sant in razboi cu tanara republica franceza. Ales presedinte in 1800, Jefferson deschide continentul colonizarii, interzicand in acelasi timp sclavia in statele din nord si din centru-vest. Apoi, in 1803, cumpara Louisiana de la Franta, facand din tara sa prima putere din lume, cel putin potential.

Problema sclaviei
Jefferson este considerat antisclavagist. in realitate, nu a indraznit sa ridice aceasta problema cruciala cu claritate in Constitutie, deoarece un mare numar din partizanii sai erau favorabili mentinerii unui statu quo. A reusit totusi sa interzica extinderea sistemului servil al sclaviei in noile state doritoare sa intre in Uniune.

Dealtfel, Jefferson avea o relatie personala cu aceasta problema: amanta lui era una dintre sclavele sale eliberate. Acesteia i-a lasat, prin testament, o parte din averea sa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment