Vercingetorix (72-46 i. Hr.). Sef al triburilor galice unite.

In numele independentei Galiei
Denuntand scopurile coloniale ale lui Cezar, Vercingetorix a fost prunul sef al galilor care a putut uni, in aceeasi lupta, mare parte dintr-un popor divizat si agitat.

La fel ca si Iugurtha sau Mitridate, Vercingetorix reprezinta eforturile disperate ale unui popor cu o cultura puternica si activa ca sa nu cada sub stapanirea imperialismului roman.

Rezistenta
Vercingetorix, seful arvernilor, reusise, cu ajutorul consiliului druizilor din toata Galia, sa uneasca toate triburile nemultumite de Cezar. Acuzatiile galului la adresa proconsulului roman erau cu atat mai credibile cu cit, timp de sase ani, el il urmase cu trupele auxiliare, in lupta sa impotriva germanilor. Vercingetorix cunostea deci bine functionarea armatei dusmane.

Elocinta
Si-a folosit toata priceperea pentru a-si convinge triburile ca Cezar nu era un aliat, ci un dusman crud care dorea sa supuna Galia. Simpla evocare a victoriilor romane impotriva germanilor, a helvetilor, a belgilor si a bretonilor convinsese adunarea sefilor ca divizarea politica era drumul cel mai sigur catre infrangere, deoarece lupta era purtata impotriva lui Cezar insusi. De altfel, bilantul uman era, de fiecare data, atat de mare incat lui Vercingetorix nu i-a fost greu sa demonstreze necesitatea unui razboi pentru a-i invinge pe romani.

Cezar a facut greseala sa-i dea dreptate lui Vercingetorix: in anul 52, intreaga populatie din Avaricum a fost masacrata de romani dupa cucerirea orasului. Aceasta a fost de ajuns pentru a-i convinge pe moderati, inclusiv pe cei care cerusera, cu zece ani in urma, interventia lui Cezar in lupta lor impotriva triburilor germanice. intreaga Galie s-a ridicat astfel impotriva lui.

Sacrificiu
In momentul in care Cezar parea ca pierduse batalia (nu mai mergea prin Galia decat deghizat), reinceperea vechilor certuri dintre triburi i-au rapit lui Vercingetorix mult timp. Imobilizat impreuna cu 30 000 de razboinici la Alesia, el nu a putut sa desfaca menghina romana, deoarece trupele sale de intarire erau divizate. Vercingetorix s-a predat in anul 52. In anul 46, a fost adus, in lanturi, la sarbatorirea victoriei lui Cezar, fiind, peste putin, sugrumat in celula sa.

Incercuire
In realitate, Vercingetorix fusese acela care a asediat Mesia: 30 000 de romani traiau intre doua imprejmuiri. Una, care inconjura opidumul Alesiei, impiedica trupele lui Vercingetorix sa iasa departe din cetatea fortificata. Cealalta ii apara pe romani de atacurile avangardei galice care pregatea, in padurile din vecinatate, sosirea a 250 000 de razboinici venind din nord. Atunci cand Vercingetorix s-a predat, pentru ca razboinicii lui sa nu moara de foame, el a fost surprins, probabil, de starea de slabiciune a invingatorilor sai.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment