William Gilbert, cunoscut şi sub numele de Gilbard (s-a născut în Colchester, Anglia, la 24 mai 1544 -  a decedat la Londra, Anglia, 30 noiembrie 1603) a fost om de ştiinţă englez, medic, "părintele studiului electricităţii" şi unul dintre primii cercetători în domeniul magnetismului.

Cu pasiune a respins Filozofia Aristoteliană şi metoda scolastică de învăţământ universitar. Este cunoscut astăzi pentru cartea sa "De Magnete" (1601), creditată ca fiind una dintre originile termenului de energie electrică.

Gilbert a petrecut numeroşi ani cercetând atracţia magnetică şi cea electrică. El a stabilit denumirile conceptelor de atracţie electrică, forţă electrică şi pol magnetic. A devenit cel mai important om de ştiinţă din Anglia în timpul domniei reginei Elisabeta I.

Observând că acul busolei nu arăta doar nordul si sudul, a dedus că Pământul se comportă ca un magnet. Asemenea lui Copernic, el credea că Pamantul se învârte in jurul axei sale şi că stelele nu sunt toate situate la aceeaşi distanţă de Pământ. Gilbert credea că o anumită formă de magnetism menţine planetele pe orbită.

În timp ce astăzi este, în general, cunoscut ca Wiliam Gilbert, uneori era ştiut ca William Gilberd. Acesta din urmă a fost folosit în epitaful tatălui său, în înregistrările din oraşul Colchester şi în "Biographical Memoir in De Magnete", precum şi cu numele de Gilberd Scoala de la Colchester, numit mai târziu Gilbert. O unitate de forţă magnetică, cunoscută ca potenţial magnetic, a fost numită în cinstea lui Gilbert.

Gilbert a fost educat la St John's College, Cambridge, după care a plecat pentru a practica medicina la Londra. În 1600 el a fost ales preşedintele College of Physicians. Din 1601 până la moartea sa în 1603, el a fost medicul Elizabetei I.

Prima lucrare ştiinţifică a fost "De Magnete, Magneticisque Corporibus, et de Magno Magnete Tellure" (On the Magnet and Magnetic Bodies, and on the Great Magnet the Earth), publicată în 1600. Aici el descrie multe din experimentele sale asupra pământului (numit terrela). Din aceste experimente, el a ajuns la concluzia că Pământul este el însuşi un magnet şi că acesta a fost motivul pentru care se depista devierea acului magnetic al busolei.

El a fost primul care a susţinut, că centrul Pământului este din fier, ce formează un magnet imens cu polul nord şi polul sud.

Gilbert a susţinut că electricitatea şi magnetismul nu sunt acelaşi lucru. Ca probe, el (incorect) a subliniat că, în timp ce atracţia electrică dispare cu căldura, cea magnetică nu. A fost nevoie de James Clerk Maxwell pentru a demonstra că ambele efecte sunt legate de o singură forţă: electromagnetismul.

Gilbert a murit la 30 noiembrie 1603. Cauza decesului se crede că este ciuma bubonică (pestă).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment