Yasser Arafat (1929 - 11.11.2004). Conducator revolutionar palestinian.

„Abu Ammar", simbolul rezistentei palestiniene
Yasser Arafat are un dar: stie sa transforme orice infrangere militara in victorie politica. Yasser Arafat este de formatie inginer; pus in imposibilitatea de a trai in Palestina din cauza ocupatiei israeliene, isi foloseste competenta profesionala pentru a lega diverse contacte cu diaspora palestiniana in anii '50.

Placerea de a negocia ii permite sa adune o mare parte din inteligenta exilata in jurul ideii de rezistenta in fata statului evreu.

Fondarea OEP
Fondeaza in 1959 Fatah-ul, care isi va spori randurile atat de mult dupa Razboiul de sase zile incat, incepand din 1969, Arafat apare ca liderul noii Organizatii de eliberare a Palestinei, formata, dupa negocieri bizantine, cu celelalte fractiuni.

Programul OEP, aparut in 1970, pare foarte moderat: in el este vorba de „Palestina pluriconfesionala, laica si democratica". Se doreste in mod oficial mentinerea pe loc a populatiilor evreiesti, dar nu a statului si nici a drapelelor. Pentru israelieni, aceasta echivaleaza cu disparitia patriei lor. Imediat, se pune pret pe capul lui Yasser Arafat.

OEP-ul se lanseaza in actiuni teroriste: la inceput, se arunca in aer avioane goale, in plin desert. Apoi se trage cu obuze asupra kibbutzurilor, se mitraliaza autobuzele, se omoara soldati. In septembrie 1970, palestinienii din Iordania se revolta. E un esec militar dureros : regele Hussein pune sa fie masacrati aproape 20 000 de luptatori palestinieni.

De la terorism la pace
Retras in Liban, Yasser Arafat, sub pseudonimul Abu Ammar, „cel ce nu poate fi prins" este considerat seful rezistentei in toate teritoriile ocupate. Apoi, dupa ce este alungat din Liban printr-un atac surpriza al israelienilor si prin inaintarea sirienilor, care nu-1 plac deloc, Arafat se refugiaza la Tunis. Dezastrul de la Beyrouth nu-i stirbeste popularitatea in randul maselor palestiniene.

Si cand, in 1993, sub presiunea americana, Israelul este fortat sa semneze acorduri de pace cu palestinienii, se intampla un lucru extraordinar: Yitzhak Rabin strange mana lui Arafat si amandoi semneaza un acord de autonomie progresiva a Palestinei ocupate. In 1996, Arafat este ales in mod triumfal primul presedinte al partii eliberate din teritoriul sau.

Baraka
Yasser Arafat isi datoreaza o parte din popularitatea de care se bucura in lumea musulmana keffiehu-lui sau tip tabla de sah, negru si alb, si vesnicului suras, dar mai ales reputatiei de a fi norocos.

Pe langa numeroasele dezastre militare pe care cauza sa a trebuit sa le sufere, a dejucat mai multe zeci de tentative de atentat, care proveneau fie de la serviciile israeliene, fie de la propriii rivali din OER.

In timp ce aproape intregul sau stat-major a fost decimat de treizeci de ani de clandestinitate, „Batranul" isi pastreaza pozitia. in plus. s-a casatorit cu o tanara de treizeci de ani si are cu ea doi copii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment