Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne) (n. 8 februarie 1828, Nantes, Franta - d. 24 martie 1905) a fost un scriitor francez si un precursor al literaturii stiintifico-fantastice. Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spatiu, aer si calatoria in adancurile marii.

Jules Verne s-a nascut la Nantes, fiu al unui procuror, Pierre Verne si al sotiei sale, Sofia. Fiind cel mai mare din cei cinci copii ai familiei, el si-a petrecut copilaria acasa cu parintii sai, pe o insula vecina cu Raul Loara. La varsta de 9 ani, a fost trimis la scoala, la Liceul Nantes. Jules a studiat Latina, pe care a folosit-o in povestirea sa scurta, Le Mariage de Monsieur Anselme des Tilleuls (mij. anilor 1850).

Dupa ce a terminat studiile de la liceu, Verne a plecat la Paris, pentru a-si continua studiile.

In 1848, impreuna cu Michel Carre, a inceput sa lucreze la operetele muzicale, din punct de vedere literar. Cand tatal lui Jules Verne a aflat ca fiul sau scria si compunea mai mult decat invata pentru Drept, i-a intrerupt sprijinul financiar. In perioada aceasta s-a intalnit cu autori de reputatie, cum ar fi Alexandre Dumas si Victor Hugo, care i-au dat niste sfaturi foarte bune.

Insa cea mai mare realizare pe plan personal a lui Jules Verne a fost casatoria sa cu Honorine de Viane Morel, o vaduva cu doua fiice. S-au casatorit la 10 ianuarie 1857. Ajutat de optimismul si incurajarile ei, Jules Verne a continuat sa scrie si sa caute activ un editor ce ar fi putut sa-i publice cartea.

Pe 4 august 1861 s-a nascut copilul lor, Michel Jean Pierre Verne. A fost descris de catre tatal sau ca un enfant terrible (un copil teribil). Trecand peste obiectiile exprimate de Jules Verne, el s-a casatorit in secret cu o actrita, cu care a avut doi copii.

Un moment semnificativ in viata literara a lui Jules Verne l-a constituit aparitia lui Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanti editori francezi, care a mai publicat operele lui Victor Hugo, George Sand, Erckmann-Chatrian si multi altii.

Cand s-au intalnit, Jules Verne avea 35 de ani, iar Pierre-Jules Hetzel avea 50 de ani, si de atunci pana la moartea lui Hetzel ei au format un excelent tandem - scriitor si editor. Imediat dupa aceasta intalnire norocoasa Verne a publicat romanul Calatorie spre centrul Pamantului (1864).

Au urmat:
- De la terre à la lune - De la Pamant la Luna (1865)
- Vingt Mille Lieues sous les mers - 20.000 de leghe sub mari (1869)
- Le tour du monde en quatre-vingts jours - Ocolul Pamantului in 80 de zile (1873)

Fratele sau, Paul Verne, a contribuit la Editia Nr. 40 a Festivalului Francez de la Mont-Blanc, unde a adaugat operele colectiei de povestiri ale fratelui sau, Doctor Ox, in 1874. Jules Verne a ramas cel mai tradus scriitor de romane; potrivit statisticilor UNESCO operele sale au fost traduse in 148 de limbi.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment