Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne) (n. 8 februarie 1828, Nantes, Franta - d. 24 martie 1905) a fost un scriitor francez si un precursor al literaturii stiintifico-fantastice. Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spatiu, aer si calatoria in adancurile marii.

Jules Verne s-a nascut la Nantes, fiu al unui procuror, Pierre Verne si al sotiei sale, Sofia. Fiind cel mai mare din cei cinci copii ai familiei, el si-a petrecut copilaria acasa cu parintii sai, pe o insula vecina cu Raul Loara. La varsta de 9 ani, a fost trimis la scoala, la Liceul Nantes. Jules a studiat Latina, pe care a folosit-o in povestirea sa scurta, Le Mariage de Monsieur Anselme des Tilleuls (mij. anilor 1850).

Dupa ce a terminat studiile de la liceu, Verne a plecat la Paris, pentru a-si continua studiile.

In 1848, impreuna cu Michel Carre, a inceput sa lucreze la operetele muzicale, din punct de vedere literar. Cand tatal lui Jules Verne a aflat ca fiul sau scria si compunea mai mult decat invata pentru Drept, i-a intrerupt sprijinul financiar. In perioada aceasta s-a intalnit cu autori de reputatie, cum ar fi Alexandre Dumas si Victor Hugo, care i-au dat niste sfaturi foarte bune.

Insa cea mai mare realizare pe plan personal a lui Jules Verne a fost casatoria sa cu Honorine de Viane Morel, o vaduva cu doua fiice. S-au casatorit la 10 ianuarie 1857. Ajutat de optimismul si incurajarile ei, Jules Verne a continuat sa scrie si sa caute activ un editor ce ar fi putut sa-i publice cartea.

Pe 4 august 1861 s-a nascut copilul lor, Michel Jean Pierre Verne. A fost descris de catre tatal sau ca un enfant terrible (un copil teribil). Trecand peste obiectiile exprimate de Jules Verne, el s-a casatorit in secret cu o actrita, cu care a avut doi copii.

Un moment semnificativ in viata literara a lui Jules Verne l-a constituit aparitia lui Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanti editori francezi, care a mai publicat operele lui Victor Hugo, George Sand, Erckmann-Chatrian si multi altii.

Cand s-au intalnit, Jules Verne avea 35 de ani, iar Pierre-Jules Hetzel avea 50 de ani, si de atunci pana la moartea lui Hetzel ei au format un excelent tandem - scriitor si editor. Imediat dupa aceasta intalnire norocoasa Verne a publicat romanul Calatorie spre centrul Pamantului (1864).

Au urmat:
- De la terre à la lune - De la Pamant la Luna (1865)
- Vingt Mille Lieues sous les mers - 20.000 de leghe sub mari (1869)
- Le tour du monde en quatre-vingts jours - Ocolul Pamantului in 80 de zile (1873)

Fratele sau, Paul Verne, a contribuit la Editia Nr. 40 a Festivalului Francez de la Mont-Blanc, unde a adaugat operele colectiei de povestiri ale fratelui sau, Doctor Ox, in 1874. Jules Verne a ramas cel mai tradus scriitor de romane; potrivit statisticilor UNESCO operele sale au fost traduse in 148 de limbi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment