Artistul graffiti Keith Haring s-a născut pe 4 mai 1958 în orașul Reading, Pennsylvania, SUA. A crescut în Kutztown cu mama sa, Joan Haring și tatăl său, Haring Allen, caricaturist. Artistul a avut 3 surori mai mici, Karen, Kay și Kristen. Este știut că părinții săi au dorit ca numele copiilor să înceapă cu litera "'K".

Keith Haring îndrăgește arta încă de la o vârstă fragedă. În perioada anilor 1976 - 1978, Keith studiază arta comercială la The Ivy School of Professional Art, o școală de artă din Pittsburgh. Își pierde repede interesul pentru arta comercială și în 1978, pe când avea 19 ani, se mută la New York, unde studiază la Școala de Arte Frumoase. În acest timp este inspirat de graffiti.

Keith Haring atrage atenția publicului pentru prima dată prin desenele cu cretă făcute pe peroanele de la metroul din New-York. Acestea se fac remarcate prin folosirea unor linii îndrăznețe, culorii vii și figuri active care transmit mesaje puternice despre viață și unitate. Aici îl cunoaște pe Jean-Michel Basquiat, un alt artist graffiti. Cei doi sunt considerați primii artiști graffiti care au făcut această mișcare la rangul de artă.

Începând cu anul 1980, Haring organizează expoziții în Club 57 din New York. A participat la Expoziția din Times Square, unde desena pentru prima dată animale și fețe de oameni. O dată cu anul 1984, Haring realizează graffiti în diferite locuri ale lumii - Statele Unite, Europa și Australia.

În anul 1986, ca o reacție împotriva elitismului din lumea artiștilor, Haring deschide în New York Pop Shop, un magazin, care vindea suveniruri create de el. Realizările un pic bizare, însă pline de energie, au fost aplicate pe o gamă largă de produse, de la tricouri până la un balon, în anul 1989.

În anul 1988, Keith Haring află că suferă de SIDA, iar în următorii doi ani și-a canalizat energia în educarea publicului cu privire la virusul HIV și la pericolul consumului de droguri. Keith Haring a murit răpus de boală, pe 16 februarie 1990.

Lucrările lui Keith Haring reprezintă imagini simple de oameni, animale sau figurine care dansează. Uneori apar și imagini dure: animale și oameni chinuiți, oameni deformați, scene infernale în care personajul principal se supune torturilor societății posedate de demoni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment