Alaric I (cca 370-410 d. Hr.). Rege al vizigotilor din 395 pana la sfarsitul vietii.

Un conducator barbar la Roma
Revoltat de promisiunile neindeplinite, acest fost aliat al imperiului a fost primul barbar care a cucerit Roma.

Soarta Imperiului Roman s-a jucat in confuzia politica si militara de la sfarsitul secolului al patrulea: gotii, zdrobiti de huni in mod regulat incepand din anul 355, si-au accelerat migratia catre sud si vest, ajungand, in dezordine, catre interiorul imperiului. Toate popoarele gotice, imprastiate literalmente de socul inaintarii hunilor, s-au gasit in situatia ambigua de refugiati si de invadatori.

Ei au decis sa devina mercenari si aparatori ai imperiului in schimbul unui tribut anual. Dupa infrangerea romana de la Adrianopol din anul 378, imperiul prefera sa trateze cu barbarii, folosindu-se de numeroasele disensiuni dintre conducatorii lor si de ura lor impotriva hunilor.

Un barbar deceptionat
Printre acesti regi gotici romanizati se afla si un oarecare Alaric I, sef al vizigotilor al carui domeniu cuprindea Balcanii, la nord de partea orientala a Imperiului Roman. Pretextind neplata tributului pe mai multi ani, el a impins frontiera traca cu toate armatele gotice pe care a reusit sa le uneasca prornitin-du-le toate bogatiile Greciei. A acumulat aici o imensa prada, apoi a devastat provinciile ilire si a ajuns in Italia in anul 401. in anul 408 asedia Roma.

Din grija pentru acest oras caruia inca ii mai respecta luxul si cultura, Alaric a acceptat o rascumparare colectiva, platibila in aur, si a ridicat asediul. Neindeminarea si terr giversarile imparatilor romani l-au readus, in anul 410, in fata zidurilor orasului.

Cucerirea Romei
Constient de importanta simbolica a evenimentului, Alaric si-a indemnat soldatii la moderatie, cerandu-le sa-si limiteze crimele si distrugerile. Insa gotii, la care s-au adaugat sclavii revoltati, s-au dedat la jafuri, la masacre si la violuri, profanind mormintele imparatilor si incendiind templele. Se pare, totusi, ca cetatenii crestini au fost mai bine tratati decit ceilalti. Totusi, pentru toata lumea aceasta devastare anunta sfarsitul. in anul 420, populatia Romei a scazut la 100 000 de persoane, fata de 800 000 inainte de dezastru...

Mai intii aurul
Recunoscind, la fel ca multi germani, simbolul politic al capitalei imperiului, fiind un crestin convins si un membru al ereziei ariene ca majoritatea invadatorilor germani, Alaric nu era, poate, interesat decat de prada: senatorilor romani veniti sa parlamenteze in acest scop si care i-au pus intrebarea: „Si noi cu ce ne vom alege?" Ie-a raspuns: „Cu viata!". in schimbul a mai multor sute de kilograme de metale pretioase, a eliberarii sclavilor germanici si a unei promisiuni de crestere a tributului, Alaric a plecat sa jefuiasca in alta parte.

Nu s-a intors sa asedieze orasul decat doi ani mai tarziu si asta din cauza ca tratatul nu fusese respectat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment