Amenhotep IV (Akhenaton) (secolul al XIV-lea i.Hr.). Faraon al Egiptului intre 1392 si 1372 (aproximativ).

Faraonul „eretic"
Si-a dorit sa impuna Egiptului cea mai veche forma cunoscuta de monoteism si a reusit sa stranga numerosi partizani. insa conservatorismul preotilor a venit de hac reformelor sale.

Inainte chiar de urcarea sa pe tron, tanarul print si-a aratat dorinta de a fonda o religie noua bazata pe credinta intr-un singur zeu, Aton, globul solar, in ciuda ostilitatii vadite a castei preotilor la orice forma de schimbare, Amenhotep IV si-a mentinut decizia si a gasit destui partizani pentru a fonda, chiar dupa incoronarea sa, o noua capitala, Akhet-Aten (astazi Tell-el-Amama).

Istoria Egiptului antic, bogata in razboaie civile si in conflicte dinastice, a oferit totusi, in acest caz, un exemplu deosebit de conducere religioasa: in numele primei forme cunoscute de monoteism, Amenhotep, devenit Akhen-Aton („splendoarea lui Aton") si-a adunat partizanii.

Rezistenta preotilor
Casta sacerdotala, care beneficia pe atunci de privilegii de-a dreptul exorbitante in societatea egipteana, nu putea decat sa vada cu ochi rai simplificarea ritualurilor care lasa prevestirea unei treceri de la vechiul politeism la noul cult al lui Aton, zeu creator si zeu unic, conducand toate lucrurile.

Esecurile militare ale imperiului pe frontiera de est, in Siria si Palestina, au fost atunci prezentate de catre preoti ca un semn al maniei principalului zeu al vechii religii, Amon. Poporul egiptean, foarte superstitios, a ezitat multa vreme sa-1 sustina pe tanarul sau imparat, care le promisese, totusi, taranilor saraci din valea Nilului sa limiteze puterile si privilegiile fostei elite religioase. Dincolo de simpla erezie religioasa, Akhenaton se afla, deci, in cautarea unui stil de conducere politica si sociala.

In noua sa capitala, ajutat de frumoasa Nefertiti, sotia lui, Akhenaton a intretinut o curte stralucitoare destinata sa cucereasca nobilimea luptatoare si o parte a scribilor fostei curti in sprijinul cauzei sale.

Insa acumularea de „semne" (Akhenaton si Nefertiti au avut sase fiice, dar nici un fiu) si propaganda subterana a preotilor lui Amon, Horus, Anubis si Isis au stopat aceasta prima tentativa monoteista din istorie.

Tabula rasa
La moartea lui Akhenaton, survenita in imprejurari care nu ne sint cunoscute, cultul traditional al lui Amon isi reintra in drepturi: succesorul faraonului eretic era ginerele sau, Smen-khere, caruia ii urma la tron Tuthan-Aton, care considera preferabil sa-si ia numele de Tutankhamon pentru a marca reintoarcerea la vechiul cult. in timpul domniei lui a inceput demolarea capitalei Akhenaton. Ea a fost terminata in timpul lui Ramses II.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment