Armand Jean de Plessis, cardinal duce de Richelieu (1585-1642). Om de stat francez. Prim-ministru din 1624 pana la sfarsitul vietii.

Teoria si practica „Ratiunii de stat"
Adept al unei monarhii absolute, bazate pe catolicism, ostil puterii feudalilor si dominatiei germane, a declarat razboi tuturor dusmanilor sai si a castigat. Student la teologie, izolat de intrigile de la curte cit si de gandirea riguroasa a ordinului de Malta care il propulsase la cel mai inalt nivel al societatii, Richelieu credea sincer in solutia violentei; departe de popor prin functia pe care o detinea, urat de mai marii curtii pentru ca nu facea parte din marea nobilime, a vrut totusi sa-i convinga mai intai pe tarani de dorinta sa sincera de a le ameliora soarta. A cautat sa controleze pretul produselor agricole, a stimulat artizanatul si a reorganizat impozitele.

Comploturi si represiune
Insa necesitatea finantarii costisitoarelor razboaie in afara tarii 1-a facut in cele din urma sa mareasca darile: s-au declansat revolte populare pe toata perioada cit a fost in functie, cu o regularitate ingrijoratoare. Pe de alta parte, obligatia de a-i pune la punct pe mai marii curtii a provocat numeroase miscari de rezistenta in randul nobilimii agitate si trufase. Pericolul razvratirii a fost permanent: a trebuit sa fie infranti protestantii si independentii din sudul Frantei, executati nobilii rebeli sau complotisti.

Actionand impotriva necesitatii de a aduna simpatii pentru a invinge, Richelieu a dat exemplul dictatorului modern: urat de popor, stia sa constituie clientele politice si sa-si invrajbeasca dusmanii. Richelieu era obsedat de un mare vis pe care a reusit sa-1 impartaseasca multora : acela al unei Frante mai vaste si stapane a Europei.

Prioritatea acordata razboiului
Imperiul German, slabit de razboaiele civile si religioase, avea de luptat impotriva numerosilor inamici exteriori.

Richelieu i-a ajutat pe danezi si pe suedezi timp de zece de ani, apoi a intrat la randul sau in Razboiul de 30 de ani. Dupa ce a distribuit nobilimii franceze posturi de comanda prestigioase, i-a aratat care ii sint inamicii : Germania si Spania. Din 1643, armata franceza a repurtat victorii atat de stralucite incat imperiul a fost impartit in 343 de regate mici prin tratatul din Westfalia, in 1648. La sase ani dupa moartea cardinalului, Franta avea pozitia necesara pentru a domina Europa.

Fara mila
Progresul rationalismului {Discursul despre metoda al lui Descartes a fost publicat in timpul domniei lui Richelieu) si teoriile despre statul puternic (Hobbes in Anglia, Machiavelli in Italia) au justificat toate excesele, in numele unei ratiuni transcendente de stat: La Rochelle a fost infometat si distrus, revolta descultilor zdrobita in singe si, pentru fapte infime, cativa mari seniori au fost executati in public: Chalais, Montmorency, Soissons, Cinq-Mars si-au pierdut viata ca atatia altii in numele conceptiei pe care o avea Richelieu despre interesul colectiv.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment