Armand Jean de Plessis, cardinal duce de Richelieu (1585-1642). Om de stat francez. Prim-ministru din 1624 pana la sfarsitul vietii.

Teoria si practica „Ratiunii de stat"
Adept al unei monarhii absolute, bazate pe catolicism, ostil puterii feudalilor si dominatiei germane, a declarat razboi tuturor dusmanilor sai si a castigat. Student la teologie, izolat de intrigile de la curte cit si de gandirea riguroasa a ordinului de Malta care il propulsase la cel mai inalt nivel al societatii, Richelieu credea sincer in solutia violentei; departe de popor prin functia pe care o detinea, urat de mai marii curtii pentru ca nu facea parte din marea nobilime, a vrut totusi sa-i convinga mai intai pe tarani de dorinta sa sincera de a le ameliora soarta. A cautat sa controleze pretul produselor agricole, a stimulat artizanatul si a reorganizat impozitele.

Comploturi si represiune
Insa necesitatea finantarii costisitoarelor razboaie in afara tarii 1-a facut in cele din urma sa mareasca darile: s-au declansat revolte populare pe toata perioada cit a fost in functie, cu o regularitate ingrijoratoare. Pe de alta parte, obligatia de a-i pune la punct pe mai marii curtii a provocat numeroase miscari de rezistenta in randul nobilimii agitate si trufase. Pericolul razvratirii a fost permanent: a trebuit sa fie infranti protestantii si independentii din sudul Frantei, executati nobilii rebeli sau complotisti.

Actionand impotriva necesitatii de a aduna simpatii pentru a invinge, Richelieu a dat exemplul dictatorului modern: urat de popor, stia sa constituie clientele politice si sa-si invrajbeasca dusmanii. Richelieu era obsedat de un mare vis pe care a reusit sa-1 impartaseasca multora : acela al unei Frante mai vaste si stapane a Europei.

Prioritatea acordata razboiului
Imperiul German, slabit de razboaiele civile si religioase, avea de luptat impotriva numerosilor inamici exteriori.

Richelieu i-a ajutat pe danezi si pe suedezi timp de zece de ani, apoi a intrat la randul sau in Razboiul de 30 de ani. Dupa ce a distribuit nobilimii franceze posturi de comanda prestigioase, i-a aratat care ii sint inamicii : Germania si Spania. Din 1643, armata franceza a repurtat victorii atat de stralucite incat imperiul a fost impartit in 343 de regate mici prin tratatul din Westfalia, in 1648. La sase ani dupa moartea cardinalului, Franta avea pozitia necesara pentru a domina Europa.

Fara mila
Progresul rationalismului {Discursul despre metoda al lui Descartes a fost publicat in timpul domniei lui Richelieu) si teoriile despre statul puternic (Hobbes in Anglia, Machiavelli in Italia) au justificat toate excesele, in numele unei ratiuni transcendente de stat: La Rochelle a fost infometat si distrus, revolta descultilor zdrobita in singe si, pentru fapte infime, cativa mari seniori au fost executati in public: Chalais, Montmorency, Soissons, Cinq-Mars si-au pierdut viata ca atatia altii in numele conceptiei pe care o avea Richelieu despre interesul colectiv.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment