Asoka Maurya Vardhana, zis si Asoka. Imparat al Indiei din 260 pana in 227 i. Hr. Un calau pocait in serviciul pacii.

Suveran crud si invingator implacabil, el a devenit, in cele din urma, primul imparat al Indiei care s-a folosit de budism ca factor unificator si care a renuntat definitiv la razboi.

Legenda afirma ca Asoka a pus la cale uciderea, in aceeasi zi, a celor o suta de frati ai sai pentru a putea urca pe tronul din Magadha, in nord-estul Indiei. Dupa inceputuri atit de promitatoare, el a condus cu mana de fier un imperiu marit fara incetare prin cuceriri teribile: primii zece ani de domnie i-au extins puterea din Afganistan pina in Punjab si in India Centrala. Numai regatele tamul din sud au ramas in afara imperiului.

Ingrozindu-si dusmanii dar si propriul popor prin practici barbare, Asoka s-a impus asupra a zeci de milioane de oameni folosind ca instrument frica. Putin preocupat de acordul lor, el a facut din practicarea sistematica a violentei sursa intregii sale puteri.

Legenda povesteste ca doua incidente l-au facut sa se indoiasca de justetea actiunilor sale : pe de o parte, un intelept budist, pus intr-un vas fierband, parea sa nu sufere deloc! Deceptionat, suveranul a dat ordin sa fie omorat calaul. Pe de alta parte, cei 150 000 de morti cit a costat cucerirea regatului Kalinga, la sud de Magadha, ca si cei 200 000 de supravietuitori deportati, ii provocau cosmaruri. Atunci, Asoka a hotarat sa-i elibereze pe prizonieri si a incercat sa despagubeasca familiile victimelor.

Scrierea si legea
Si-a luat ca prim consilier un calugar budist si a inceput construirea a 84 000 de stupas, monumente comemorative in onoarea lui Buddha. Convertit brusc la pacifism si la austeritatea calugarilor noii religii, el a compus atunci cea mai veche scriere din India pentru a aduce la cunostinta supusilor sai noile lor obligatii. Cu siguranta, in jurul anului 250 inainte de Iisus Hristos, Asoka si-a dictat cele 21 de edicte, descoperite abia in anul 1837, gravate pe stanci si coloane.

Fara sa mentioneze nici un cult si nici un rit, imparatul a cerut poporului sa tolereze cele doua religii (brahmanism si budism) si sa nu mai consume nici carne, nici alcool, „sa cultive virtutea si solidaritatea", in schimb, imparatul le-a garantat pacea si a curmat abuzurile demnitarilor. Succesul a fost fulgerator: India, cucerita de budism, a cunoscut aproape un secol de acalmie politica.

Unirea prin lege
Asoka era, fara indoiala, constient de rolul pe care il jucase in escaladarea razboaielor din India. O data unita prin sabie, tara ramanea inca neasezata, din cauza unor printi salbatici, unor triburi dornice de independenta, unor preoti brahmani frustrati de aparitia noii religii. Asoka a fost primul imparat care si-a intemeiat puterea pe apelul la pace. El afirma in unul din edictele sale: „Ecoul tobelor de razboi a fost inlocuit cu ecoul Legii."

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment