Asoka Maurya Vardhana, zis si Asoka. Imparat al Indiei din 260 pana in 227 i. Hr. Un calau pocait in serviciul pacii.

Suveran crud si invingator implacabil, el a devenit, in cele din urma, primul imparat al Indiei care s-a folosit de budism ca factor unificator si care a renuntat definitiv la razboi.

Legenda afirma ca Asoka a pus la cale uciderea, in aceeasi zi, a celor o suta de frati ai sai pentru a putea urca pe tronul din Magadha, in nord-estul Indiei. Dupa inceputuri atit de promitatoare, el a condus cu mana de fier un imperiu marit fara incetare prin cuceriri teribile: primii zece ani de domnie i-au extins puterea din Afganistan pina in Punjab si in India Centrala. Numai regatele tamul din sud au ramas in afara imperiului.

Ingrozindu-si dusmanii dar si propriul popor prin practici barbare, Asoka s-a impus asupra a zeci de milioane de oameni folosind ca instrument frica. Putin preocupat de acordul lor, el a facut din practicarea sistematica a violentei sursa intregii sale puteri.

Legenda povesteste ca doua incidente l-au facut sa se indoiasca de justetea actiunilor sale : pe de o parte, un intelept budist, pus intr-un vas fierband, parea sa nu sufere deloc! Deceptionat, suveranul a dat ordin sa fie omorat calaul. Pe de alta parte, cei 150 000 de morti cit a costat cucerirea regatului Kalinga, la sud de Magadha, ca si cei 200 000 de supravietuitori deportati, ii provocau cosmaruri. Atunci, Asoka a hotarat sa-i elibereze pe prizonieri si a incercat sa despagubeasca familiile victimelor.

Scrierea si legea
Si-a luat ca prim consilier un calugar budist si a inceput construirea a 84 000 de stupas, monumente comemorative in onoarea lui Buddha. Convertit brusc la pacifism si la austeritatea calugarilor noii religii, el a compus atunci cea mai veche scriere din India pentru a aduce la cunostinta supusilor sai noile lor obligatii. Cu siguranta, in jurul anului 250 inainte de Iisus Hristos, Asoka si-a dictat cele 21 de edicte, descoperite abia in anul 1837, gravate pe stanci si coloane.

Fara sa mentioneze nici un cult si nici un rit, imparatul a cerut poporului sa tolereze cele doua religii (brahmanism si budism) si sa nu mai consume nici carne, nici alcool, „sa cultive virtutea si solidaritatea", in schimb, imparatul le-a garantat pacea si a curmat abuzurile demnitarilor. Succesul a fost fulgerator: India, cucerita de budism, a cunoscut aproape un secol de acalmie politica.

Unirea prin lege
Asoka era, fara indoiala, constient de rolul pe care il jucase in escaladarea razboaielor din India. O data unita prin sabie, tara ramanea inca neasezata, din cauza unor printi salbatici, unor triburi dornice de independenta, unor preoti brahmani frustrati de aparitia noii religii. Asoka a fost primul imparat care si-a intemeiat puterea pe apelul la pace. El afirma in unul din edictele sale: „Ecoul tobelor de razboi a fost inlocuit cu ecoul Legii."

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment