Ataturk (Mustafa Kemal) (1881-1938). Conducator revolutionar turc, presedinte din 1923 pana la sfarsitul vietii.
Ataturk, „tatal turcilor"
La jumatatea drumului intre trecutul musulman si laicitatea occidentala, Mustafa Kemal a impus reformele care au pus bazele Turciei moderne. Mustafa Kemal, ofiter otoman stralucit, ia parte la conflictul din primul razboi mondial alaturi de Germania, careia tara lui ii este aliata.
Un sef rebel
Prestigiul sau militar dateaza din aceasta perioada: e unicul comandant turc de corp de armata care a repurtat victorii impotriva francezilor si englezilor fara ajutorul aliatilor germani.
Deoarece are o atitudine mai degraba critica fata de modul in care trupele turcesti sint folosite de comandamentul german, este indepartat, insa popularitatea sa este deja mare: un an mai tarziu, e rechemat. Mustafa Kemal nu accepta nici retragerea turca din Orientul Apropriat in momentul armistitiului din 1918 si demisioneaza din armata.
Apoi, in 1919, din patriotism, refuza „protectoratul" celor ce au invins Turcia si duce o campanie nationala impotriva nimicirii tarii. Gaseste la fostii luptatori, dar si in clasele de mijloc, sprijinul solid care ii permite in aprilie 1920 sa proclame reprezentativa adunarea nationala convocata de el la Ankara.
Razboiul de independenta incepe imediat, caci sultanul aflat oficial la putere in Istambul a obtinut ajutorul militar al Aliatilor, care au favorizat in ascuns miscarea de revolta a grecilor din Turcia. Kemal organizeaza o armata.
Deoarece promite o putere populara si independenta, obtine imediat sprijinul natiunii, care se uneste impotriva occidentalilor si a grecilor, dusmanii dintotdeauna...
Razboiul se intoarce repede in avantajul armatelor nationaliste ale lui Mustafa Kemal, datorita competentei sale si entuziasmului patriotic al luptatorilor. In octombrie 1921, dupa infrangerea grecilor, Aliatii recunosc guvernul nationalist turc, care luna urmatoare proclama republica, detronindu-l pe sultan.
Un presedinte popular
Fondator al partidului Republican al Poporului, Mustafa Kemal este ales presedinte al Republicii Turce in mod triumfal. Datorita imensei sale popularitati, impune o dictatura luminata, destinata sa impuna efectiv laicizarea si modernizarea tarii.
Eliberatorul femeilor
Pentru a slabi simtitor puterea fetelor bisericesti, aliate din-totdeauna sultanilor, Ataturk a pus bazele scolii laice si a suprimat obligatia femeilor de a purta val, a inlocuit alfabetul arab cu cel latin. Dupa abolirea poligamiei si acordarea dreptului de vot, Ataturk a devenit liderul miscarii de eliberare a femeilor turce.