Clovis. (cca 466-511 d. Hr.). Rege al francilor din anul 481 pana la sfarsitul vietii.

De la Galia la Franta
In vidul creat de disparitia Imperiului Roman, acest rege franc s-a aliat cu crestinii pentru a fonda un stat si o tara noua careia i-a stabilit capitala la Paris, in anul 509.

Nu e sigur ca fiul lui Childeric a inteles in profunzime controversa violenta care-i opunea pe crestinii ortodocsi (catolici) crestinilor arieni eretici asupra chestiunii daca Hristos era sau nu egal lui Dumnezeu tatal. Dar e sigur ca Clovis, botezin-du-se in anul 500 dupa ritul catolic impreuna cu 3000 dintre soldatii lui, s-a indepartat de ceilalti conducatori barbari care erau toti arieni. Aceasta i-a permis sa atribuie un pretext sacru ambitiilor lui de reunificare a Galiei sub o singura autoritate, a sa proprie.

Conflictul s-a conturat rapid atunci cand Alaric II, rege al vizigotilor si stapan al aproape intregului teritoriu din sudul tarii, a dat ordin sa fie arestati episcopii catolici ai Galiei meridionale, in ciuda acordurilor incheiate cu Clovis la Amboise. Acesta din urma a zdrobit coalitia ariana a vizigotilor si a burgunzilor la Vouille (linga Poitiers) in anul 507, si 1-a ucis pe Alaric II cu mainile sale pe campul de lupta.

Deja stapan al Bretaniei, el s-a indreptat spre nord-est, unde batranul rege Sigebert mai domnea asupra patriei primilor franci, spre valea renana. Clovis a pus sa fie asasinat fostul sau aliat, a cotropit teritoriul sau si a cucerit capitala, Koln, fosta „Colonia" romana.

Nasterea unei tari, Franta
Disparitia ultimului imparat al Romei, Romulus Augustu-lus, in 476, a sters dintr-o data ramasitele tutelei administrative romane pe teritoriile Imperiului de Apus. De acum inainte, totul era posibil in materie de decupare si de frontiere.

Clovis a fost cu siguranta primul care a avut o idee limpede despre ce putea deveni fosta Galie galo-romana. A lasat, la moartea sa, o tara unificata, de zece ori mai intinsa decit cea a bunelului sau Merovee. Protejand bisericile si manastirile, a incercat sa salveze ceea ce mai ramanea din stiinta romanilor. Impunand dogma catolica, a creat o unitate ideologica pentru noua sa tara, federalizand sub autoritatea sa pe sefii triburilor, a consolidat o putere trainica si populara care a fost la originea sistemului feudal in intreaga Europa.

Invazie fara violenta
Pentru romani, francii nu reprezentau o primejdie reala, spre deosebire de goti sau de huni. Popoarele france s-au asezat in Galia dupa ce alte popoare mai razboinice au strapuns frontiera imperiului.

Francii erau, cel mai adesea, asociati armatei romane si comandantii lor participau, impreuna cu romanii, la adunarile locale, fiind perfect integrati in sistemul imperial. Cand Clovis a intrat in razboi impotriva francilor din nord-est si din sud, el a facut acest lucru in numele imperiului si cu resturile armatei romane. in confuzia generala, numai el putea reprezenta garantia unei anumite continuitati.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment