Edmond Halley (n. 8 noiembrie 1656 în Haggerston lângă London; d. 14 ianuarie 1742 în Greenwich) a fost un astronom, matematician, geofizician, meteorolog şi fizician englez. El a descoperit metoda de măsurare a distanţei dintre două stele (Deplasare de paralaxă). După numele lui va fi denumită Cometa Halley, cometă care "apare" pe cer la fiecare 76 de ani (ultima dată în 1986).
Edmond Halley
Halley s-a născut în Haggerston, Shroreditch, Anglia. De mic copil, Halley a fost foarte interesat de matematică. A studiat la St. Paul's School, apoi, din 1673 la Queen's College, Oxford. Fiind student, Halley a publicat lucrări cu privire la sistemul solar.

La ieşirea din Oxford, în 1676, Halley a vizitat insula St. Helena din Atlanticul de Sud şi a înfiinţat un Observator ce avea un telescop lung de 24 de picioare cu intenţia de a studia stelele din emisfera sudică.

A revenit în Anglia în noiembrie 1678. În anul următor a plecat la Danzig (Gdansk), datorită Royal Society, pentru a ajuta la rezolvarea unei dispute. Deoarece astromonul Johannes Hevelius nu a folosit un telescop, observaţiile au fost cercetate de către Robert Hooke. Halley a rămas cu Hevelius pentru a observa şi verifica calitatea observaţilor. În acelaşi an, Halley a publicat Catalogus Stellarum Australium, ce includea detalii despre 341 de stele sudice. După aceasta a fost ales membru Royal Society.

În 1686 Halley a publicat cea de-a doua parte a rezultatelor de la St. Helene, ce conţineau date cu privire la musoni. În aceste lucrări, el a identificat încălzirea solară ca cauză a mişcărilor atmosferice. A stabilit, de asemenea, relaţia dintre presiunea barometrică şi înălţimile deasupra nivelului mării.

Halley s-a căsători în 1682 cu Mary Tooke, după care s-au stabilit în Islington. Cuplul a avut trei copii. A petrecut cea mai mare parte din timpul său asupra observaţiilor, dar a fost interesat şi de problemele gravitaţiei.

O problemă, care a atras atenţia sa a fost legea lui Kepler de mişcare a plantenelor. În august 1684 a fost la Cambridge, pentru a discuta acest lucru cu Isaac Newton.

În noiembrie 1703 a fost numit profesor de geometrie la Universitatea din Oxford. În 1710 a primit titlul de doctor în ştiinţe. În 1705 a publicat Synopsis Astronomia Cometicae, care arată că cometele depistate în 1456, 1531, 1607 şi 1682 se referă la aceeaşi cometă, pe care a prezis că ar reveni în 1758. Hally nu a mai trăit până atunci, dar când s-a întâmplat acest lucru, cometa era cunoscută în general sub numele de cometa Halley.

Halley a fost îngropat în cimitirul de la vechea biserică Sf. Margareta, Lee (acum ruinată), lângă astronomii regali John Pond şi Nathaniel Blis.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment