Emiliano Zapata. (1879-1919). Lider revolutionar mexican.

Simbolul revolutiei mexicane
Acest lider taran, propulsat in fruntea miscarii de revolta armata care a iesit rapid victorioasa, nu dorea puterea politica, ci o simpla si radicala impartire a pamanturilor.

Invingator al invadatorilor francezi, Mexicul lui Juarez reusise sa tina la respect puternicul vecin american. Insa problemele interne ale unei tari macinate de inegalitati strigatoare la cer nu au putut fi rezolvate sub dictatura lui Porfirio Diaz, nici in timpul scurtei presedintii a lui Francisco Madero: reformele agrare promise de Juarez, amanate neincetat de Diaz si intarziate de Madero, se impuneau totusi: Mexicul, o tara potential bogata cel putin pe plan agricol, ramanea neproductiv din cauza acapararii pamanturilor, lasate in paragina de proprietari aroganti si sangerosi. Descendentii conquistadorilor s-au facut ca nu aud revendicarile numeroase ale taranilor indieni.

Revolta peonilor
Organizata in 1910 de Pancho Villa si Emiliano Zapata, rascoala taranilor saraci s-a transformat repede in revolutie sociala. Popularitatea sefilor rebeli a crescut repede, datorita succeselor militare; miscarea taranilor din Sud, declansata de un taran indian analfabet, Emiliano Zapata, s-a raspandit ca o dara de praf.

Lider firesc al revolutiei taranesti, Zapata si-a intarit puterea in regiunile eliberate datorita unei reforme agrare brutale si imediate: pe fostele domenii, s-au instalat mii de tarani saraci, organizand cooperative; impartirea egala a pamanturilor si a bunurilor colective a inlocuit sistemul dinainte de 1910, fara sa astepte cucerirea orasului Mexico de catre armatele unite ale lui Villa si Zapata, in 1914.

Puterea autoritatii lui Zapata venea cu siguranta din asemanarea acestuia cu rebelii, in toate domeniile: indian (sau metis) ca majoritatea lor, analfabet, sarac, revoltat de nedreptati, impulsiv, curajos si incapatinat ca toti acei peones aserviti in marile haciendas.

Calitatile sale militare, simtul dreptatii, dar si severitatea fata de inamici, au facut sa fie un sef adulat. Uniti impotriva generalilor federalisti, sefii revolutionari au fost totusi incapabili sa se inteleaga dupa victorie. Deceptionat, Zapata s-a retras si a fost asasinat in 1919 in timpul unei capcane intinse de cativa din fostii sai aliati.

Amintire
Constitutia votata dupa zece ani de razboi civil, In 1917, nu corespundea deloc idealurilor luptatorilor din Villa si Zapata. Dupa 1919, a intervenit o pacificare salbatica a satelor, si la Mexico s-au succedat presedinti reformatori care au organizat o timida impartire a pamanturilor. insa, in mentalitatea mexicana, amintirea liderutui Zapata ramane foarte vie. Revolta indienilor din Chiapas, care din 1994 zguduie sudul Mexicului, e condusa de o miscare rebela care se proclama Armata zapatista de eliberare.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment