Ferdinand Foch. (1851-1929). General francez, seful statului-major al aliailor din martie pina in noiembrie 1918.

Invingatorul de la 1918
Profesor la Scoala de razboi, acest tehnician credea in suprematia artileriei. Maiestria militara si spiritul conciliant cu Aliatii au adus victoria Frantei.

Dupa studii stralucite, Focii se consacra artei militare si accepta postul de director al Scolii de razboi. Aceasta functie ii permite sa-si raspindeasca, in rindurile tinerilor ofiteri, doctrina strategica pe care o facuse cunoscuta in doua lucrari, publicate la inceputul secolului.

Strategul
Principiile sale pornesc de la citeva idei de forta: statul-major trebuie sa fie organizat pe baza colegiala, dar puterea de decizie sa fie concentrata; prioritatea atacului, cu toate fortele disponibile, pentru a obtine distrugerea rapida a inamicului; prioritatea tacticii de invaluire in atac si contraatac; si, mai ales, transformarea artileriei in arma, in sens deplin, in loc sa fie considerata o arma de sprijin.

Foeh va forma cu teoriile sale mai multe promotii de cadre militare de rang inalt: in zece ani, ideea unei ofensive conjugate cu ajutorul unei infanterii protejate de o artilerie foarte puternica si mobila a cistigat teren; in 1914, aproape toate tunurile franceze sint montate pe roti. Ideea unui razboi de pozitie este insuportabila pentru Foch.

Generalul
Realitatea razboiului in transee, care va dura patru ani, dezminte teoriile lui Foch. Totusi, de cite ori poate, isi conduce corpul de armata conform propriei viziuni tactice si obtine succese stralucite. Foch este numit sef de stat-major general si reuseste sa se faca acceptat de aliatii englezi si americani. incepind din martie 1918, Foch are libertatea sa conduca milioane de soldati spre ofensiva finala. Apreciat de toti, atit de trupele din prima linie, cit si de spate, considerat in ministere un om flexibil si neutru din punct de vedere politic, Foch cistiga repede aprecierea unanima si se impune ca marele lider militar al victoriei.

Ofensivele din vara si toamna lui 1918, conduse conform principiilor sale de putere si de mobilitate, l-au facut sa captureze milioane de soldati germani si sa distruga ceea ce in 1914 era cea mai puternica armata din lume.

Deceptie
Ca si Clemenceau, Foch doreste sa zdrobeasca pentru totdeauna puterea germana. Consilier militar la redactarea tratatelor de la Versailles, se arata favorabil unor conditii foarte dure, pe care Aliatii nu pot sa le accepte, caci ele consacrau o dominatie prea mare a Frantei in Europa, indepartat de la putere, este numit maresal si se consacra activitatii din cadrul Academiei Franceze...

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment