Exploratorul portughez Ferdinand Magella (circa 1480-1521) este recunoscut ca fiind liderul primei expediţii maritime în jurul pământului.

Încercările lui temerare s-au constituit în primul voiaj cu vădit caracter ştiinţific din istorie. Călătoria a durat aproximativ trei ani. Din cele cinci nave mici şi prost echipate cu care Magelan a plecat în această expediţie, doar una s-a mai întors în Europa, iar echipajul format din 265 de oameni a fost decimat, doar 18 rămânând în viaţă!

Magellan însuşi şi-a găsit sfârşitul în timpul călătoriei (dar nu înainte de a-şi ajuta colegii în cele mai dificile momente). În final, expediţia a reprezentat un succes, aducând argumente zdrobitoare în favoarea teoriei că pământul e rotund.

Este mai mult decât evident faptul că la baza reuşitei acestei experienţe extraordinare au stat abilităţile de conducător ale lui Magellan, precum şi o voinţă de fier. Majoritatea coechipierilor săi doreau să se întoarcă după câteva luni. În aceste condiţii, Magellan a fost nevoit să suprime o răzmeriţă pentru a-şi putea continua călătoria. Perseverenţa sa i-a adus faima de mare navigator.

Succesele lui se reflectă însă prea puţin în activităţile contemporaneităţii. Europenii educaţi ai secolului al XV-lea ştiau deja că pământul este rotund, iar traseul lui Magellan nu a devenit o cale maritimă comercială.

În comparaţie cu expediţia lui Vasco da Gama, călătoria lui Magellan nu a marcat nici Europa, nici Orientul.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment