Fernando de Magellan. (cca 1480-1521). Navigator portughez in slujba Spaniei, invingatorul Pacificului, erou si martir al „descoperirilor".

Desi nu a putut sa-si termine in persoana periplul in jurul globului, Magellan si-a intins cimpul cuceririlor europene la intreaga planeta.

Cele doua puteri iberice, Spania si Portugalia, marcasera puncte decisive in cursa nemiloasa care le opunea. Pentru Spania, Columb deschisese calea catre „Indiile de Vest". Vasco da Gama facuse inconjurul Africii si cucerise, in numele regelui Portugaliei, mai multe orase ale Indiei.

Totusi, nimic nu era inca jucat, deoarece se banuia ca un numar considerabil de teritorii nu fusese descoperit: incepind cu 1513, Nunez de Balboa traversase istmul Panama si pusese stapinire pe „Marea Sudului" pentru regele Spaniei. Portughezii au ripostat taind navelor spaniole calea ocolitoare pe care o explorasera si o umplusera cu case de comert pe toata coasta Africii.

Interesele in joc erau enorme si aventurierii se grabeau sa mearga la cele doua curti pentru a obtine licente de explorare.

Cucerirea lumii
Magellan tintea mult mai departe decat descoperirea unui drum catre Asia sau explorarea unui continent si promitea obtinerea dominatiei asupra intregii planete. Magellan era convins ca va gasi, in sudul Americii, a carei coasta fusese de curand explorata de Vespucci, o cale de trecere catre „Marea Sudului" care scalda India si China. Inteligenta si curajul lui Magellan, cat si sprijinul Spaniei, i-au permis sa adune 250 de oameni si sa incarce cinci corabii, care au luat calea marilor pe 20 septembrie 1519.

Pe 6 septembrie 1522, numai 18 oameni, cu o singura corabie, au reusit sa se intoarca la punctul de plecare, insa Magellan, care a fost ucis de indigenii filipinezi, si-a atins in cele din urma scopul: sa se acopere de glorie, sa demonstreze ca pamantul era o sfera si sa ofere Spaniei colonii rentabile la vest de America.

In ciuda lipsei de incredere a marinarilor si a ostilitatii unora dintre locotenentii sai, Magellan a reusit, prin forta exemplului, sa-si convinga echipajele de importanta istorica a intreprinderii lor. Periplul lui Magellan trebuia sa faca din el un lider postum. Mii de aventurieri europeni s-au lansat apoi in cucerirea lumii, deschizand calea unei alte dominatii, aceea a unui continent asupra tuturor celorlalte...

Spirit de sacrificiu
Traversarea stramtorii care ii poarta numele i-a luat lui Magellan si oamenilor sai mai mult de 38 de zile. Cea a Pacificului a durat trei luni. Marinarii mureau de scorbut, de febra, de foame. Magellan isi dadea portia bolnavilor si reda fiecaruia curajul.

El a reusit sa infranga doua razvratiri grave si a fost tot timpul un exemplu de curaj; acoperind retragerea unuia din detasamentele sale atacate de indigenii din insula filipineza Mactan, Magellan a fost ciuruit de sageti si a murit pe acea plaja indepartata. Doritor sa ii aduca un omagiu, locotenentul Del Cano a reusit sa redea speranta marinarilor din expeditie si a pornit la drum spre vest.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment