Filip II al Macedoniei. (cca 382-336 i. Hr.). Rege al Macedoniei din 359 pana la sfarsitul vietii.

Falanga macedoneana impotriva libertatii grecesti
Filip ura regimurile democratice pe care le considera corupte si ineficiente. Prin forta, el a raliat monarhiei sale intreaga Grecie. De fapt, Filip nu era grec, ci macedonean. Frate al lui Perdiccas III, ucis in lupta si descinzind din Archelaos, el a pus mina pe putere in 359, inlaturindu-l pe printul al carui unchi si regent era.

Ce fel de unitate pentru Grecia?
Vreme indelungata ostatic in orasul Teba in tinerete, Filip invatase nuantele limbii si ale culturii grecesti si putuse sa-si faca o parere foarte proasta despre functionarea institutiilor democratice ale cetatilor grecesti din sud.

Proiectul sau politic se concentra, deci, pe doua obiective: unificarea claselor conducatoare (aristocrati si proprietari) sub stindardul unui conservatism politic garantat, mai intii, de monarhia macedoneana. Apoi venea definirea, pentru oamenii simpli, a unei mari cauze susceptibile sa-1 faca sa uite pierderea libertatilor sale: cruciada grecilor uniti impotriva dusmanului ereditar persan.

I-au trebuit douazeci de ani lui Filip pentru a aduce intreaga Grecie sub tutela Macedoniei : atunci cind a fost numit „hegemon", de o adunare a tuturor cetatilor invinse si reunite sub amenintare in orasul Corint, el a adaugat constitutiilor statelor grecesti articole care proclamau caracterul sacru al bogatiei sau inviolabilitatea proprietatii.

A cistigat astfel in favoarea cauzei sale pe toti marii proprietari care plateau taxe grele in cetatile democratice. in paralel, redutabila sa organizare militara deschidea cetatenilor modesti posibilitatea de a fi prezenti pe cimpurile de lupta in cadrul invincibilei falange si de a imparti prada de razboi cu aristocratii.

Pe drumul construirii unui Imperiu Elen
Filip a fost, deci, autorul unei adevarate revolutii conservatoare si nationaliste: reconciliind prin forta zeci de cetati care se razboiau incontinuu, el a putut crea modelul unui nou ideal colectiv pentru grecii invinsi: cucerirea Persiei si intemeierea unui Imperiu Elen. Asasinarea lui pe cind se pregateau aceste operatiuni, lasa realizarea acestui proiect in seama fiului sau Alexandru.

Filipicele
Timp de treizeci de ani, Demostene, orator atenian, a fost dusmanul declarat al iui Filip, ale carui uneltiri le denunta in fata adunarii. Discursurile sale, consacrate in intregime acestei lupte, ne-au parvenit sub numele de Filipice; putem citi, totusi, un elogiu indirect adresat regelui macedonean: „Ce om! Iubirea lui de putere si de imperiu l-a costat un ochi, un umar zdrobit si un picior paralizat." Intr-adevar, Filip se afla intotdeauna in fruntea falangei sale, pe cal. Soldatii il numeau „viteazul vitejilor".

Mormintul lui a fost descoperit recent, in cursul anilor optzeci, in situl de la Verginas. Nu se stie, in schimb, unde a fost inmormintat dusmanul sau Demostene, asasinat la ordinul lui in 322.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment