Francis Drake. (1545-1596). Corsar englez.

Invingatorul Invincibilei Armade
A debutat ca pirat si a provocat pierderi atit de mari convoaielor spaniole incit a devenit erou national; Elisabeta l l-a innobilat si l-a facut viceamiral al flotei engleze.

Format de corsarul John Hawkins, care era din familia sa, tinarul Francis Drake a navigat pe vase britanice de pirati. Si-a petrecut tineretea razboinduse pe Atlantic, in porturile vaselor pirat din Cornouailles sau in porturile prietene ca La Rochelle, stapinit atunci de protestanti.

Piraterie si comert cu sclavi
Francisc Drake a participat la formarea primelor convoaie de negri, continuindu-si in acelasi timp atacurile impotriva intereselor spaniole din Lumea Noua. A obtinut primul post de comanda la 22 de ani. Insa in 1569, corsarii englezi au fost prinsi de marina de razboi spaniola. Mica flota a fost distrusa, cu exceptia vasului comandat cu abilitate de Drake, singurul care a scapat alaturi de John Hawkins.

Sosit la Londra, unde devenea foarte popular, Drake si-a reinarmat vasele, promitind marinarilor ca vor face avere repede. La impartirea prazii nu erau uitati nici negustorii, comercianti linistiti devenind astfel comandantii acestor vase de piraterie. Tineri nobili se imbarcau sub ordinele sale si regina Elisabeta a venit personal sa cineze pe vasul lui, dupa ce revenise incarcat de aur si argint capturate de la un convoi spaniol cucerit in largul marii linga Panama.

La asaltul Armadei
Raidurile neincetate asupra galioanelor spaniole au devenit insuportabile pentru comertul atlantic si, cind Filip II s-a hotarit sa atace Anglia, Drake si-a propus reginei serviciile. De multi ani, Drake, corsar oficial al Coroanei, elaborase o strategie de hartuire foarte eficace; astfel, a jefuit Vigo in 1585, a asediat insula Saint-Domingo si a luat o rascumparare enorma de la orasul Cartagena, in Columbia.

Pe urmele Armadei, Drake a avut curajul sa intre in rada Cadix si sa distruga toate vasele inamice de acolo. A facut la fel la Lisabona, apoi in La Coruna. Cu cele treizeci de vase usoare, Drake a hartuit escadra spaniola in tot Oceanul Atlantic si Marea Minecii. In iulie 1588, tunarii de pe vasele engleze au dispersat flota spaniola care a suportat inca un an atacurile corsarilor lui Drake.

Gherila pe mare
Drake e cunoscut pentru ca a revolutionat lupta navala, tinind la distanta vasele inamice cu ajutorul unei artilerii imbarcate. Astfel, abordajul traditional practicat de spanioli si francezi cerea vase grele, incarcate cu oameni si cu echipament. Cu Drake, razboiul pe mare a devenit un duel de artilerie, in care mobilitatea, capacitatea de manevrare si precizia tirului erau avantaje pe care nu le aveau vasele concepute ca simple transporturi de trupe.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment