Francisco Pizarro. (1475-1541). Aventurier spaniol.

Cuceritorul Peru-ului

Contemporan al lui Cortes, pe care a vrut sa-l ia ca model, Pizarro nu avea decat viclenia si indrazneala acestuia. Sangeros si lacom, el a fost incapabil sa organizeze tarile cucerite.

Imigrant sarac si analfabet, Pizarro reusise totusi sa se instaleze in Lumea Noua, lucrandu-si pamantul cu indieni aproape de istmul Panama, pe care il explorase cu Nunez de Balboa in tinerete. La cincizeci de ani, satul de aceasta viata usoara si doritor sa faca avere cu adevarat, Francisco Pizarro i-a convins pe cei doi frati ai sai, Gonzalo si Hernando, sa organizeze o expeditie de cucerire spre sud, in partea de continent detinuta de un imperiu puternic, Inca, stapan al aurului din Peru.

Saracirea progresiva a Antilelor si precedentul creat de cucerirea Mexicului de catre Cortes i-au permis lui Pizarro sa adune o trupa de aventurieri fara scrupule, satui sa mu-cezeasca pe cind aurul si gloria ii asteptau, undeva in apropiere, in Anzi...

Exemplul lui Cortes
Pizzaro avea mai putini oameni decat ilustrul sau predecesor, cuceritorul Mexicului: avea 185 de soldati de ocazie, ahtiati dupa castig, deloc siguri dar in stare de orice. Ca si Cortes, Pizzaro a profitat de dezbinarile dintre indieni: incasul Atahualpa se afla la putere de putin timp, in urma unui razboi civil incert. Pizzaro s-a aliat deci temporar cu dusmanii sai, a inaintat spre capitala castigand incredere in el. Inteligenta lui Pizzaro s-a limitat, iarasi, la a copia tehnica lui Cortes: 1-a invitat pe incas la masa, apoi 1-a capturat prin tradare si 1-a executat, in 1533.

Esecul lui Pizzaro
Nepasator fata de dezaprobarea curtii Spaniei, conchistadorul nu a putut sa mai pastreze conducerea mercenarilor sai si nici increderea aliatilor sai locali. Pizarro ar fi putut, printr-o politica abila, sa-si consolideze cucerirea repartizand profiturile, functiile si imputernicirile in mod echitabil, in loc de asta, el a autorizat un fel de talharie sistematica ce a nemultumit pe toata lumea, si pe spanioli si pe indieni. Pe teritoriul incas a inceput un razboi sangeros intre conchistadori, complicat de o puternica lupta de gherila indiana, care a durat decenii intregi.

Capcana
In materie de tradare, Pizarro era un cunoscator : il tradase deja si apoi il executase pe seful sau, Balboa. Mai tarziu l-a ucis pe asociatul sau, Almagro, si l-a tradat pe incasul Manco Capac, fostul sau aliat in lupta impotriva lui Atahualpa.

Insa cursa de la Cajamarca ramane capodopera sa: dupa ce l-a capturat pe incas, in timpul unui festin, si a obtinut doua milioane de pesos in aur curat drept rascumparare, el si-a ucis ostaticul.

Pizarro era mai curand detestat decat iubit ca sef; el a pierit intr-o noapte, in propria lui casa, atacat de fiii fostilor sai prieteni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment