Gamal Abdel Nasser. (1918-1970). Om politic egiptean, aflat la putere din 1956 până la sfârşitul vieţii.

„Rasi"-ul: o călăuză laică pentru musulmani
Căutând o cale de mijloc între capitalism şi socialism, încercând să facă o sinteză dificilă între patriotism, lumea a treia şi islam, a obţinut unanimitatea maselor populare egiptene.

Gamal Abdel Nasser, tânăr ofiţer, adept al teoriilor naţionalismului progresist arab, l-a alungat pe regele Farouk şi a proclamat republica în Egipt. Spiritul combatant şi ardoarea discursurilor sale arătau că încă de la început Nasser avea să caute întotdeauna, prin lupte externe, soluţii la problemele interne ale ţării pentru a obţine mai repede unitatea naţională.

Inamicul occidental
Egiptul, tânără republică eliberată de sub tutela engleză, rămânea din punct de vedere economic dependent de puterile occidentale, care controlau trecerea strategică din canalul Suez. Înţelegând că stăpânirea acestei artere ar aduce ţării sale în dezvoltare venituri substanţiale, Nasser a devenit unicul beneficiar al avantajelor oferite de canalul Suez, în iulie 1956.

Or, pe aici tranzita în acea perioadă totalitatea traficului maritim între Europa, Asia şi Pacific. Reacţia Marii Britanii şi a Franţei a fost imediată: slujindu-se parţial de infrastructura militară israeliană şi de experienţa acestei ţări mici în lupta împotriva ţărilor arabe, forţele anglo-franceze au atacat şi au înfrânt rapid pe felahii puţin antrenaţi ai lui Nasser.

Statele Unite, prea puţin doritoare să vadă din nou ţările europene acţionând ca nişte mari puteri, le-au silit să se retragă (noiembrie, 1956). In ciuda înfrângerii sale militare, renumele politic al lui Nasser creştea în urma acestei încercări.

Inamicul israelian
Orientându-şi propaganda împotriva statului Israel şi slujindu-se de pretextul refugiaţilor palestinieni, Nasser a dezvoltat o tematică antiimperialistă şi antisionistă care a făcut din el eroul lumii arabe. In 1967, datorită armamentului furnizat de „marele frate" sovietic, Nasser a blocat golful Akaba, în scopul de a asfixia Israelul, şi a adus trupe în zonă. Atacul preventiv condus de Israel în cursul acestui război de şase zile a surprins toate ţările arabe pe care Nasser le antrenase în această acţiune. în ciuda dezastrului militar, a pregătit o revanşă, care nu va veni decît în 1973, datorită succesorului sau Anouar-el-Sadat.

Nealiniere
Mişcarea de nealiniere a fost fără îndoială cea mai mare găselniţă a diplomaţiei sovietice în timpul războiului rece: Nasser, Nehru, Sukarno, Cas-tro apoi mai tîrziu Bu-medien şi Gaddafi au fost susţinuţi puternic de Uniunea Sovietică, ţară care îi manipula pe aceşti aliaţi oficioşi în cadrul ONU.'

Faimosul baraj de la Assuan pe Nil, o vreme cel mai mare din lume, a fost construit de sovietici în chip de vitrină tehnologică pentru a convinge alte ţări din lumea a treia să accepte cooperarea cu Rusia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment