Gandhi (Mohandas Karamchand). (1869-1948). Conducator revolutionar pacifist indian.

Sustinatorul non-violentei si martirul intolerantei
Gandhi a fost inainte de toate un spiritualist, la fel de hotarat in credinta ca si in conceptiile sociale si politice.

De la o varsta frageda, tanarul Gandhi, nascut in burghezia instarita, arata o inteligenta ascutita si pasiune pentru problemele filozofice si religioase. Datorita studiilor de drept, terminate in Anglia, devine avocat.

Viitorul lider al milioanelor de partizani ai independentei indiene pleaca in Africa de Sud.
Convingerile sale se dezvolta in doua directii: mai intii meditatia in vederea cautarii unui ideal moral, apoi lupta concreta impotriva nedreptatilor rasiale si sociale ale caror daune le vede in fiecare zi. Ansamblul se constituie intr-un sistem facut din precepte economice (preferinta pentru artizanat, in defavoarea industriei, de exemplu) si politice: dreptul la independenta, inlaturarea puterilor coloniale din toate tarile sarace. in acelasi timp, Gandhi propova-duieste non-violenta si se loveste de interpretarea discriminatorie a sistemelor castelor din hinduismul oficial.

In 1916, la intoarcerea in India, se opune in mod pasnic puterii britanice. in 1919, o serie de masacre ale manifestantilor pacifisti ii permit sa popularizeze programul independentei politice. intemnitarile sale si incapatanarea lipsita de violenta fac din el simbolul rezistentei anticoloniale.

Incet-incet, britanicii, mai ales in timpul celui de-al doilea razboi mondial, incep negocieri cu Gandhi, care profita de ele pentru a cere plecarea occidentalilor.

„Parasiti India"
Aceasta declaratie din 1942 sfarseste prin a cristaliza rezistenta in jurul lui: considerat un fel de sfant (mahatma, „suflet mare") si un conducator politic, Gandhi obtine retragerea britanica si independenta Indiei in 1947.

Insa certurile religioase intre musulmani si hindusi se transforma repede intr-un sangeros razboi civil, a carui consecinta este „impartirea" fostei colonii. Contestat de extremistii hindusi, Gandhi isi continua totusi cruciada de toleranta. Este ucis de un fanatic pe 30 ianuarie 1948. Incinerarea sa publica a provocat manifestari extraordinare de doliu popular.

Esec?
Cu mai mult de 600 de milioane de locuitori, India lui Gandhi era unul din statele cele mai populate din lume, in momentul in care si-a obtinut independenta. Problemele pe care puterea coloniala nu a incercat sa le rezolve au fost deci mostenite de tanara administratie independenta care era ea insasi mult prea divizata pentru a ti eficace imediat. In ciuda aparentei unanimitati care se constituise in jurul lui Mahatma, dificultatile nu au intarziat sa apara si sa devina insurmontabile...

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment