Genghis Han. (cca 1155-1227). Imparat al mongolilor din 1206 pana la sfarsitul vietii.

„Un singur soare pe cer, un singur suveran pe pamant"
General subtil, rafinat om politic si ucigas necrutator, Genghis Han visa sa transforme lumea intr-o imensa stepa unde natiunea nomada a mongolilor ar domina toate popoarele sedentare.

Cand s-a nascut Temugin, intr-un obscur clan mongol la cateva sute de kilometri la sud de lacul Baikal, nimeni nu putea spune ca acest copil de sef nomad va fi, intr-o zi, creatorul celui mai mare imperiu pe care 1-a cunoscut lumea. Temugin paste turmele si vaneaza cai salbatici, participa la incursiuni de trupe, isi elimina rivalii, supune unele triburi, le uneste pe altele, isi face aliati, se casatoreste. Ramane, totusi, un conducator mongol ca atatia altii.

Ordinea nomada
Are o viziune despre lume extrem de elaborata si foarte clara : investit cu o misiune cvasimesianica, el trebuie sa impuna umanitatii singurul mod de viata cu adevarat nobil, viata sub cort. Cerul Albastru Etern pe care il venereaza nu are ce face cu aceasta umanitate supusa si de dispretuit care se inghesuie in orase insalubre. Natiunea mongola trebuie, deci, sa arate lumii intregi adevaratul drum al singurei existente demne de acest nume. Temugin convinge triburile de acest ideal universal si promite un paradis tuturor mongolilor.

Incetul cu incetul, el subjuga toate clanurile stepei, apoi impune adeziunea celor din zona de padure. Dupa ce-i striveste pe tatari, Temugin obtine printr-un joc de aliante si de santaje amenintatoare intrarea triburilor turco-mongole sedentare in federatia sa. In vreo douazeci de ani, ideea lui Temugin prinde forma si castiga poporul. Mongolii vor fi regii unei lumi linistite dominate de o aristocratie nomada domnind asupra serbilor agricultori care erau regrupati in sate si orase...

De la Temugin la Genghis Han
De acum inainte poate sa se numeasca „rege universal" (genghis han in mongola) al tuturor triburilor mongole la consiliul din 1206: aceasta adunare a clanurilor ii da toata puterea pentru a se lansa in cucerirea lumii. Armata lui Genghis Han, alcatuita in exclusivitate din cavaleri (probabil 150 000 in acel moment), supune in mai putin de un an toate popoarele recalcitrante pana la vest de lacul Balhas. La est, mongolii ocupa o parte din China de Nord si din Manciuria incepand cu anul 1207.

Aceste victorii rasunatoare si rapide ii atrag in federatia mongola pe ultimii conducatori mai rezervati ai Asiei Centrale si din padurea siberiana, imbatati de succes, cavalerii lui Genghis Han se lanseaza atunci in toate directiile. Incepand cu anul 1211, mongolii au trecut de Marele Zid si, patru ani mai tarziu, Pekinul cade in mainile lor. Devastarea capitalei chineze ii infricoseaza pe nobilii locali care accepta, in cele din urma, dominatia acestor „barbari".

Manciurienii cedeaza sub presiunea atacurilor mongole si, in anul 1219, Coreea insasi se preda invadatorilor. Numai China Centrala si de Sud, dominata de dinastia Song, va tine piept hoardelor mongole, putin pregatite pentru lupta in zonele foarte populate, unde castele fortificate reusesc sa reziste atacurilor cavaleriei lui Genghis Han. China va rezista aproape saizeci de ani in fata mongolilor, dar, pana la urma, unul din succesorii lui Gengis Han, Kubilai Han, este cel care va impune legea barbarilor unui continent epuizat de incursiunile ucigase: in 1310, Imperiul Sino-Mongol cuprinde chiar si Indochina...

Imperiul stepelor
Inca din timpul vietii lui Genghis Han, imperiul universal al mongolilor devenise o realitate: cucerirea Chinei de Nord a fost urmata imediat de atacuri violente impotriva Orientului Mijlociu musulman si a Europei de Est crestine. Campania Occidentului, lansata in 1219, a dus la distrugerea totala, in numai cateva luni, a Imperiului Turc al Horesmului si al Iranului. Cimpia Rusa, Crimeea si Ucraina suporta incursiuni ucigase. Abia la moartea lui, visul lui Genghis s-a implinit: seniorii mongoli domnesc de la Marea Caspica pana in Coreea si in China de Nord, ocupand Siberia, Afganistanul si Iranul. Istoria nu a cunoscut un imperiu mai intins.

Strategia mongolilor
Victoriile fulgeratoare ale lui Genghis Han au fost legate, cu siguranta, intr-o prima faza, de organizarea zecimala a armatei sale (in grupe de 10, 100, 1000 si 10 000), de combinarea neobisnuita a unei cavalerii in cuirasa, asemanatoare celei a armatelor europene, si a unei cavalerii usoare de arcasi. Dar strategia de atac in trei corpuri, inspirata din cea a lui Attila, a dus la paroxism eficacitatea acestei tehnici. Genghis Han a organizat cea mai mare si cea mai performanta dintre retelele de cercetasi pe care le-a cunoscut istoria: atacurile surpriza de noapte nu erau posibile decit printr-o coordonare savanta a miscarilor de trupe, ele insele determinate de informatiile „postei mongole", care se deplasa cu viteza unui cal in galop. Ajutat de doi generali straluciti, Jebe si Subotei, imparatul mongol nu a cunoscut nici o infrangere militara importanta.

Un „mesia" pentru un popor ales
La fel ca majoritatea mongolilor, Genghis Han era animist. El credea in existenta unei fiinte divine, Cerul Albastru Etern, care isi investise poporul preferat, mongolii, cu misiunea civilizatoare al carui brat armat era el, Genghis Han.

Reformulata de o maniera universala, aceasta credinta, mostenita de la filozofiile vechi nomade si de la conceptiile budiste si crestine, a fost motorul „ecumenismului" mongol. Legea lui Genghis Han, „Marea Yasa", transcrisa incepind cu 1206, a servit ca baza juridica si morala Imperiului Mongol pana in secolul al XVI-lea in materie de drept international, public, civil si penal, dovedind astfel amploarea viziunii sale asupra istoriei.

Pretul „pacii mongole"
Economia mongola ramanea marcata de originea ei nomada. Acesti cavaleri duri faceau din incursiuni unica sursa adevarata de imbogatire. Acest mod de viata asociat unei viziuni a lumii a lui Genghis Han a dus la comportamente sangeroase: mongolii exterminau cu dispret pe toti orasenii, crutand doar cativa tarani utili, dupa ei, din punct de vedere economic. Astfel, populatia iraniana a fost redusa pe jumatate, iar cea a Ucrainei, de cinci ori. in Manciuria si in Coreea a fost nevoie de secole pentru a repopula regiunile decimate. Utopia nomada a lui Genghis Han a ucis un rus din trei. imparatul mongolilor si-a construit pacea pe primul razboi de exterminare din istorie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment