Gustav Eriksson Vasa. (1497-1560). Rege al Suediei din 1523 pina la sfirsitul vietii.

Reforma in slujba natiunii
Gustav Vasa a ridicat taranii suedezi si finlandezi la lupta, apoi i-a alungat pe danezii catolici dupa un lung razboi de hartuiala. Reforma da tarii o identitate nationala.

In Suedia de la acest inceput de secol al XVI-lea, bogatia nationala se afla in mainile unor inalti clerici care traiesc in stil regal. Impozitele zdrobitoare colectate din sate si din orase vor mari sumele din trezoreria coroanei Danemarcei, sub tutela careia se afla tara.

Dezmatul si luxul scandalos al ocupantilor danezi, colaborarea fatisa a acestora cu episcopii catolici, trezesc proteste viguroase in mediile carturaresti si comerciale, ca si in satele si in padurile din nord, unde taranii au un statut de serbi ai bisericii.

Masacrul de la Stockhohn
Incepind cu 1512, un partid independent burghez si taranesc declara ca Suedia paraseste Uniunea celor trei tari scandinave, incheiata in 1397 si dominata de Danemarca. In 1520, regele danez, ajutat de un episcop suedez, Gustave Trolle, ii reuneste pe opozanti pentru negociere, promitadu-le imunitatea.

Doua zile mai tirziu, pune sa fie decapitati in piata publica 69 de delegati si pune sa se traga cu tunul asupra multimii care protesteaza. Acest incident, cunoscut sub numele de „Baia de singe de la Stockholm", elimina orice opozitie fizica suedeza. Partidul patriot, dezorientat, va fi salvat de un tinar carturar, Gustav Eriksson Vasa, fiul uneia dintre victimele represiunii.

Patriot si rebel
Vasa, prizonier al danezilor, evadeaza si se duce sa-si caute partizani in minele si padurile din nord. Se pune pret pe capul sau; traieste intr-o clandestinitate totala, dar explica neobosit serbilor inspaimintati ce s-a intimplat la Stockholm si de ce trebuie sa se inarmeze impotriva ocupantilor. Putin cite putin, aceasta armata de saraci, care distruge treptat trupele danezilor si episcopilor prin atacuri surpriza, ajunge la portile marilor orase, care sint ocupate unul dupa altul.

Vasa domneste sub numele de Gustav I si trebuie sa faca fata comploturilor catolice neincetate. Favorizeaza difuzarea doctrinelor lui Luther si Calvin, apoi nationalizeaza toate bunurile bisericii, in treizeci si sapte de ani de domnie, elimina catolicismul si face din protestantism religia oficiala a noului stat independent.

Razboi popular
Fugind, Vasa isi gaseste refugiu mai intii la Liibeck, unde aduna citiva voluntari si putini bani.
Deghizat, ajunge in Dalecarlie si mobilizeaza minerii din minele de fier din aceasta regiune a Suediei, apoi ii inarmeaza pe tarani pe care ii inroleaza si ii familiarizeaza cu arta luptei.

Siretlicurile sale in lupta sint aplicate peste tot: garnizoanele daneze se disperseaza, orasele se ridica la lupta. Pentru a impiedica retragerea ocupantilor, cumpara pe credit zece vase de razboi de la comercianti favorabili miscarii. Le va plati mai tirziu, nationalizind bunurile bisericii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment