Harsa. (590?-647 d. Hr.). Imparat al Indiei din anul 606 pana la sfarsitul vietii.

Credinta, cultura si pace: umanismul Indiei clasice
Harsa a incercat sa refaca imperiul guptilor distrus de huni. Cultivat si tolerant, el a folosit pacifismul pentru a reunifica India.

In momentul in care armatele imperiale romane cedau sub socul atacurilor hunice, in timpul secolelor al IV-lea si al V-lea, cel mai stralucit dintre imperiile Indiei, in ciuda unei indelungi rezistente, disparea, sters de pe harta de invazia hunilor.

Intreaga Indie Centrala si de Nord din imensa campie a Inclusului si a Gangelui s-a scufundat in haos pentru un secol. Importanta distrugerilor, decadenta politica si economica a Indiei lui Gupta au creat un vid care parea greu de acoperit.

Desteptarea budista
Vechile religii ale Vedelor si hinduismului traditional incepeau sa fie discreditate in ochii poporului date fiind nenorocirile care se abateau asupra lui. Un print din Punjab, Harsa, a purces la cucerirea teritoriilor devastate ale vechiului imperiu al guptilor. Promitandu-le pacea si anuntand prosperitatea, el i-a indemnat pe invinsi sa imbratiseze credinta budista. Toleranta lui fata de adversari si generozitatea cu care i-a tratat pe regii invinsi si pe armatele acestora au facut sa creasca considerabil numarul partizanilor sai.

Un imparat umanist
De altfel, Harsa arata un interes minim pentru putere. Cel mai adesea, el se multumea sa-si plimbe armatele pe teritoriile cucerite, afisandu-si puterea pentru a nu fi nevoit sa o foloseasca.

Acestui ideal pacifist, Harsa i-a adaugat obiective culturale foarte pretentioase: a finantat constructia unui mare numar de scoli, a participat, ca poet si dramaturg, la activitatile universitatii din Nalanda, lasand cateva din cele mai frumoase piese de teatru clasic indian. Unanimitatea pe care Harsa s-a sprijinit i-a permis sa realizeze opere arhitectonice, artistice si literare remarcabile. In timpul lungii domnii a acestui indragostit de arte, cultura indiana a atins una din culmile sale.

Insa, dupa moartea lui Harsa, instabilitatea a pus stapanire pe tara. Minat de disensiunile politice si de insecuritate, imperiul lui Harsa, „Soarele virtutii" (dupa cum era numit in limba indiana), a disparut, lasand amintirea unei varste de aur scurte, dar stralucitoare.

Bunatate nativa
Putem cunoaste viata lui Harsa din relatarea scrisa a unui calator chinez budist. Acesta a trait la curtea lui Harsa si i-a vizitat imperiul timp de doisprezece ani, din Casmir si pana in Bengal. Hiuen Tsang (Xuanzang) spunea despre imparat ca „din prima si pana in ultima zi a vietii, el nu s-a lasat niciodata prada maniei si nu a ucis nici o fiinta vie".

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment