Henric Navigatorul. (1394-1460). Infante al Portugaliei si geograf.

Primul dintre „descoperitori"
Pasionat de geografie, la curent cu tehnicile navigatiei si specialist in arhitectura navala, infantele Henric si-a pus intreaga energie in serviciul explorarii oceanului.

Henric cuceritorul
in anul 1417, infantele ataca si apoi cucereste orasul marocan Ceuta in cadrul unui conflict care opune Europa islamului, reusind prima implantare crestina intr-un Maghreb aflat in intregime sub dominatie musulmana. De la acest port care asigura legatura cu foarte apropiata Portugalie, Henric conduce expeditii de pacificare catre sud, urmind coasta marocana. Aduce de acolo sclavi, fildes, mirodenii si informatii.

Henric cartograful
El stabileste noi coordonate pentru un litoral cu totul necunoscut navigatorilor europeni. Povestirile si informatiile culese ii permit infantelui sa elaboreze, putin cate putin, o teorie a ocolirii islamului prin sud pentru a face jonctiunea cu legendarul regat crestin al „preotului Ion" (poate Etiopia?) si de a prinde in cleste Imperiul Otoman.

Acoperit de glorie, Henric prefera existentei aurite de la curtea Lisabonei atmosfera studioasa a scolii de navigatie si de cartografie pe care a ridicat-o in extremitatea vestica a Europei, aproape de orasul Sagres: el a organizat acolo, din punct de vedere tehnic, expeditiile de explorare.

In aceasta „universitate a marilor" nu lipsea nimic: instrumentele astronomice, hartile, mesele de desen, lucrarile de referinta. De altfel, Henric pune pe hartie toate povestirile marinarilor si inventeaza jurnalul de bord cerind capita nilor un proces-verbal intocmit zilnic pe toata durata calatoriei.

Henric inginerul naval
Retinut de obligatiile lui de cercetator si de organizator, Henric Navigatorul nu a navigat decit foarte putin. insa, dincolo de calitatea contributiilor teoretice ale scolii de la Sagres, ii datoram contributia remarcabila la crearea instrumentului principal al marilor descoperiri: caravela, o nava mica cu pinza latina si pescaj mic capabila sa infrunte oceanul si sa navigheze pe fluvii.

Retragere
Henric si-a construit o locuinta izolata la extremitatea de sud-vest a Portugaliei — Capul Sfantul Vicentiu — in fata acestui imens ocean inca necunoscut.

In acest loc salbatic, batut de vanturi, el mergea in fiecare zi sa mediteze in compania numerosilor sai specialisti in cartografie marina. Considerat, in primul rand, un iluminat, el a devenit celebru in toata Europa. Henric a facut din imprejurimile Sagresului si ale Lagosului, datorita averii sale personale si unui foarte puternic entuziasm popular, capitala tehnologiei maritime a epocii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment