Henry Cavendish a fost fizician şi chimist englez. Este cunoscut în special pentru descoperirea hidrogenului (numit de el "aer inflamabil"), în 1766, a sintezei apei, în 1784, dar şi a celebrului experiment omonim experimentul Cavendish, din anii 1797 - 1798, în care savantul englez a măsurat forţa de atracţie dintre două mase suspendate cu ajutorul unei balanţe de torsiune, iar ca rezultante derivate a putut calcula, pentru prima dată, constanta atracţiei universale şi masa Pământului.

Henry Cavendish s-a născut pe 10 octombrie 1731 la Nisa, Franţa, unde familia sa locuia în acel moment. Mama sa a fost Lady Anne Grey. Familia a fost strâns legată de multe familii aristocratice din Marea Britanie.

La vârsta de 11 ani, Cavendish a fost elev la Peter Newcome School din Hackney. La 18 (în 1749) a intrat la Universitatea din Cambridge, în St. Peter's College, cunoscut acum sub numele de Peterhouse, pe care a părăsit-o fără a o absolvi. Prima sa lucrare "Factitious Airs" a apărut treisprezece ani mai târziu, în 1766.

Din cauza comportamentului său asocial şi secretor, adesea publicarea operei sale era evitată şi o parte din concluziile sale nu ajungeau la oamenii de ştiinţă. La sfârşitul secolului XIX, mult timp după moartea sa, James Clerk Maxwell analizând arhivele lui Cavendish, a constatat lucruri atribuite altora. Exemple din acestea includeau legea lui Ohm, Dalton's Law of Partial Pressures, principiile de conductivitate electrică (inclusiv legea lui Coulomb) şi legea gazelor.

Cavendish este considerat a fi unul din chimiştii pneumatici ai secolului nouăsprezece aşa ca Joseph Priestley, Joseph Black şi Daniel Rutherford. Combinând metalele cu acizi puternici, Cavendish a obţinut hidrogenul (H2), gaz pe care l-a izolat şi studiat. Cu toate că hidrogenul a fost obţinut ceva mai înainte (cum ar fi de Robert Boyle), Cavendish este acela căruia i se atribuie recunoaşterea acestui element.

Cavendish a arătat că hidrogenul reacţionează cu oxigenul pentru a forma apa. James Watt şi Antoine Lavoisier au făcut o observare similară, de unde rezultă o controversă în ceea ce priveşte cui i se atribuie această descoperire.

Cavendish de asemenea a determinat cu precizie compoziţia atmosferei terestre. El a constatat că 79,167% este "aer flogistic", cunoscut acum ca azot şi argon şi 20,8333% "aer deflogistic", cunoscut acum ca oxigen. De asemenea, a constatat că 1/120 din atmosferă formează gazul, care a fost identificat aproximativ peste 100 de ani mai târziu ca argon de către William Ramsay şi Lord Rayleigh.

Cavendish a murit la 24 februarie, 1810 şi a fost îngropat în biserica, care este acum Catedrala Derby împreună cu strămoşii săi.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment