Hernan Cortes. (cca 1485-1547). Aventurier spaniol.

Cel mai celebru dintre conchistadori
Cu o mana de oameni, cu siretenie si talente oratorice, acest fost notar a luat cu asalt un imperiu aztec care data de secole.

Am gresi daca ni l-am imagina pe Hernan Cortes ca pe un simplu asasin. Formatia de jurist si experienta de administrator in Cuba ii creasera reflexele necesare pentru a face fata indienilor: ca si popoarele europene, si acestea aveau gustul disputelor; modul lor de viata si practicile religioase violente accentuau dezbinarile etnice. Cortes era convins ca o expeditie impotriva aztecilor era posibila si ca ea va fi foarte rentabila.

Bogatie pentru toti
Cortes a avut inteligenta de a promite tuturor fortelor angajate in cucerire profituri imense si rapide. In scopul de a justifica in ochii coroanei spaniole o expeditie care nu avea nimic oficial, el a debarcat in Mexic sustinand ca bogatiile imperiului aztec ar aduce metropolei aurul pe care Columb nu-1 gasise in Antile.

Fara a astepta autorizatia, conchistadorul a reusit rapid sa adune, pe baza unei motivatii reale, putin mai mult de 500 de aventurieri. Apoi, pentru a pune coroana Spaniei in fata faptului implinit, el a fondat un oras pe coasta mexicana si si-a sabordat vasele, interzicandu-si astfel orice posibilitate de retragere, apoi a plecat in expeditie. El a luat foarte repede pulsul situatiei politice locale si s-a aliat cu un trib puternic, tlaxcala. Sub conducerea lui Cortes, fiecare lupta din motive personale: hidalgo, pentru aur si glorie; preotii, in numele evanghelizarii; ajutoarele indiene, pentru a-si elibera poporul de azteci.

Bogatie cu orice pret
Atunci cand s-a aflat fata in fata cu Moctezuma, imparatul aztecilor, Cortes 1-a tratat ca pe un frate, i-a adormit neincrederea si s-a folosit de temperamentul superstitios al gazdei sale. Apoi, Cortes 1-a capturat prin tradare si a inceput sa guverneze in locul lui. Insa, in 1520, guvernatorul spaniol din Cuba a vrut, la randul sau, sa-1 captureze pe Cortes ca sa-1 judece pentru nesupunere. Printr-un singur discurs, acesta a intors armata impotriva sefului ei. Cu aceasta intarire de soldati razvratiti, Cortes a asediat si apoi a distrus Tenochtitlan, actualul Mexic.

In 1523, doi ani mai tarziu, toata America Centrala devenise spaniola. Regele nu a putut decat sa-i multumeasca...

Bunele alegeri
In ciuda perspicacitatii sale, Cortes inainta pe un taram necunoscut. El a avut inteligenta de a-si lua drept consiliera - si amanta - pe o tinara prizoniera indiana care i-a servit ca translator. Printesa Malinche (dona Marina pentru spanioli) a fost de mare ajutor in timpul expeditiei, intrucat ea il informa pe Cortes despre practicile si mentalitatea dusmanilor sai.

Mai tarziu, dupa ce prima lui sotie a disparut in circumstante neelucidate, Cortes s-a recasatorit cu o tanara de la curtea Spaniei, pentru a ramane in anturajul lui Carol Quintul, singurul capabil sa-l apere de geloziile nascute din prea rapida lui ascensiune.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment