Hippocrate. (460 i.e.n). Medic, Parintele Medicinei. S-a nascut pe insula greaca Cos, intr-o familie ce practicau medicina din generatie in generatie. La varsta de 20 de ani a primit juramantul de slujitor, fara de care pe atunci nu se putea practica medicina. Provine Hippocrate din genul Asclepiazilor, recunoscuti medici de Homer.

Asclepiazii transmiteau practica si descoperirile in stiinta medicala din tata in fiu, de la invatator la elev sau predecesorilor sai. Asa si fiii lui Hippocrate, ginerele sau si alti elevi au devenit medici. Aceasta scoala a existat peste 1000 de ani, pana in sec.5 e.n.

A invatat Hippocrate mai intai de la tatal sau, Heraclit, cat si de la alti medici ai insulei Cos. Dar pentru a cunoaste mai profund medicina a calatorit prin multe tari, mult timp s-a aflat in Egipt, a studiat medicina. Mai ales, partea practica a ei, cat si inscriptiile lasate de vremuri prin locasurile sfinte. Ca atare, viata lui Hippocrate este putin cunoscuta.

Exista date, legate de biografia sa, dar ele au un caracter legendar. Chiar si numele Hippocrate (Hippocrates, Hipokrates, Gippocrates) apare in diferite lucrari si e legat de cele circa 70 de lucrari ale sale, dar mai apoi confirmate ca apartin o parte din ele altora si chiar fiilor sai Fessal si Dracon, cat si ginerelui sau Polibe.

Pe timpul lui Hipocrate se credea ca toate maladiile vin sau apar din duhuri rele cu ajutorul vrajilor. Hippocrate a confirmat ca maladiile nu se transmit de la zei, dar apar din diferite motive sau cauze. Cel mai important merit al lui Hippocrate este ca a recunoscut medicina pe temelie stiintifica, curatind-o astfel de diferite curente, ipoteze, teorii false. A lasat numai cele bazate pe dovezi, experiente luate mai mult din practica.

In toate lucrarile se simte gandirea logica si observatiile medicului antic in dinamica. El a fost unicul medic ce a vazut medicina si filozofia ca doua stiinte legate intre ele. Dar a fost si singurul care a putut percepe la ce hotar se termina sau incep aceste doua stiinte.

In lucrarile sale, Hippocrate descrie influenta bolilor dupa influenta mediului, a timpului anului, vantului, apei si schimbarile ce au loc in organism legate de acestea.

Lui Hippocrate ii apartine ca toate maladiile apar din doua cauze: 1 – mediul, climatul, solul, apa 2 – conditiile de trai, munca, alimentatie si varsta. De asemenea, lui Hippocrate ii apartin descrierea istoriei bolii ca ceva important pentru diagnostic si tratarea maladiilor. Pentru tratament Hippocrate folosea pe atunci peste 200 de ierburi. Era partas al masajului, gimnasticii, procedurilor cu apa.

Dupa parerea lui Hippocrate, un medic bun trebuie sa afle starea pacientului la prima vedere! Medicul, in primul rand trebuie sa nu faca rau bolnavului – primum non no-cere! Hippocrate avea si multe aforisme, care s-au pastrat si sunt chiar actuale si in zilele noastre:
- unii bolnavi se vindeca numai de aceea ca cred in maiestria profesionala a medicului
- arta e lunga, viata e scurta
- supraoboseala – prevesteste boala
- arta medicinei consta din boala, pacient si medic
- medicina este cu adevarat cea mai nobila maiestrie
- munca este necesara pentru sanatate


Medicul Hippocrate a avut o reputatie deosebita. Platon, care era mult mai tanar ca Hippocrate, dar cu un intelect deosebit, l-a comparat pe el cu cei mai mari filosofi antici ai timpului. A murit Hippocrate in 370 i.e.n. Se spune ca la varsta de 107 ani, in Larisse, Fessalia, unde a fost si inmormantat.

Multi ani la rand, mormantul a fost distrus din motive ca se credea ca totul ce creste pe el este bun pentru tratament. O legenda spune ca albinele salbatice ce aveau cuibul in apropierea mormantului, faceau miere buna pentru tratamentul bolilor. Hippocrate a devenit si ca un medic model pentru mii de generatii de medici. Medicii incepatori primesc juramantul lui Hippocrate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment