Ignatiu de Loyola. (1491-1556). Fata bisericeasca din Spania.

Anti-Luther, fondatorul ordinului iezuitilor
Si-a consacrat viata luptei in favoarea credintei catolice, a carei stralucire a vrut s-o refaca pentru a-i atrage pe intelectualii europeni, deseori tentati de reforma.

Tanar nobil basc atasat la serviciul curtii Spaniei, cavalerul de Loyola a avut o tinerete mondena si agitata, cu multe cuceriri feminine, certuri si distractii diverse, Comandant la Pampelune, o ghiulea de tun trasa de francezi i-a rupt piciorul. in cursul foarte lungii sale convalescente, a avut ocazia sa citeasca lucrari de teologie. Convertirea a fost atat de profunda incat si-a orientat viata spre lupta pentru credinta catolica, impotriva necredinciosilor musulmani si a ereticilor protestanti.

Datorita trecutului sau de soldat, si-a organizat grupul de militanti pe care il conducea ca pe o armata. Ignatiu de Loyola s-a gandit sa fondeze un nou ordin, Compania lui Iisus („companie" in sens militar), compusa din carturari cultivati si hotarati („iezuiti").

In acest spirit, a hotarat sa organizeze aceasta structura, adaptata crizei religioase a timpului sau, punand accentul pe pedagogie si puterea exemplului. Timp de aproape un an, s-a supus unor cazne fizice, apoi, obsedat de viziuni violente, s-a hotarit sa se cultive pentru a-si intari credinta din punct de vedere intelectual. Ignatiu de Loyola dadea camarazilor sai exemplul unui ascetism riguros si privatiunile pe care si le impunea l-au facut, incet-incet, sa fie luat drept un sfant.

Generalul Companiei
Cercul tovarasilor lui Loyola a fost la inceput restrans, dar caracterul exemplar al comportamentului sau nu a intarziat sa-i asigure respectul tuturor.
Micul grup format de Compania lui Iisus a sfarsit prin a obtine autorizatia pontificala in 1540: Loyola a fost numit „general" al iezuitilor si a inceput sa recruteze intelectuali, profesori si studenti in ordinul sau bazat pe supunerea fata de papa, rigoare morala si grija pentru recucerirea mintilor ratacite de islam, protestantism si paganism.

La moartea sa, acest ordin de educatori militanti numara deja o mie de membri triati printr-un noviciat implacabil, o adevarata elita chemata sa se inmulteasca de-a lungul istoriei bisericii, care isi datoreaza in parte supravietuirea Companiei lui Iisus.

Misionari
Celebru misionar catolic. Sfantul Francisc Xavier se alaturase inca de la inceput lui Ignatiu de Loyola. A plecat in India, unde datorita elocventei sale a castigat mii de aderenti, astfel incat biserica catolica l-a canonizat in 1622, in amintirea convertirilor masive care s-au facut datorita lui. A mers chiar in Japonia si in China, unde talentul pentru limbi straine, considerat miraculos, a facut minuni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment