Jacques-Yves Cousteau, n.11 iunie, 1910 la Saint-André-de-Cubzac, Franţa; d. 25 iunie 1997, Paris,  a fost un ofiţer francez, oceanograf, explorator al vieţii subacvatice, care a devenit cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso.

Tinereţea şi începutul carierei
Fiu al unui avocat internaţional, nepot al unui notar din Bordeaux şi frate al unui scriitor colaboraţionist în timpului celui de-al doilea război mondial - Pierre-Antoine Cousteau, Jacques-Yves Cousteau a descoperit marea pe coastele mediteraneene din aproprierea Marsiliei, unde locuia familia sa. În 1930, după terminarea studiilor pregătitoare la prestigiosul Collège Stanislas de Paris, a intrat la Şcoala Navală din Brest, devenind ofiţer canonier.

La Toulon, unde activa pe nava "Condorcet", Cousteau a avut ocazia de a avea primele experienţe submarine, datorită prietenului său, Philippe Tailliez. În 1936, acesta din urmă îi împrumută ochelarii submarini Fernez, care anticipau maştile de scafandru moderne. Cousteau aparţinea de asemenea de serviciul de informaţii al marinei franceze, titlu în virtutea căruia va fi trimis în misiune la Shanghai şi în Japonia) (1938, precum şi în URSS (1939).

S-a căsătorit la 12 iulie 1937 cu Simone Melchior, cu care va avea doi copii, Jean-Michel Cousteau (1938) şi Philippe Cousteau (1940), care vor participa şi ei la aventura Calypso.

Invenţia scufundărilor submarine moderne (1943)
Anii celui de-al doilea război mondial sunt decisivi pentru istoria scufundărilor. După armistiţiul din 1940, familia Simone şi Jacques-Yves Cousteau se refugiază la Megève, unde leagă o relaţie de prietenie cu familia Ichac, care locuia şi ea acolo. Jacques-Yves Cousteau şi Marcel Ichac partajau aceeaşi dorinţă de a descoperi marelui public locuri necunoscute şi inaccesibile: primul dintre ei, lumea acvatică, cel de-al doilea, marile înălţimi montane.

Cei doi vecini au obţinut împreună, la egalitate, premiul întâi al Congresului de Les film documentar din 1943, pentru primul film submarin france: Par dix-huit mètres de fond, turnat anul precedent. În anul 1943, s-a turnat filmul Epaves, ocazia cu care Cousteau şi ingenerul Émile Gagnan au inventat scafandrul autonom modern.

Era vorba despre îmbunătăţirea şi modernizarea unor invenţii din Secolul XIX (Rouquayrol et Denayrouze), respectiv debutul Secolului XX (Le Prieur). Brevetul pe care l-a co-înregistrat pentru această ivnenţie l-a pus la adăpost din punct de vedere financiar pentru tot restul vieţii sale.

Păstrând legături cu lumea anglo-saxonă (şi-a petrecut o parte a copilăriei în Statele Unite şi vorbea curent engleza) şi cu militari francezi din Africa de Nord, Jacques-Yves Cousteau, a cărui vilă "Baobab" de la Sanary (Var) se găseşte faţă în faţă cu vila "Reine" a amiralului Darlan, decide să întreprindă o operaţiune de comando împotriva serviciilor de spionaj italiene în Franţa, motiv pentur care va primi mai multe decoraţii militare pentru fapte de război. În această epocă, se distanţează de fratele său, Pierre-Antoine, un "antisemit al penei", redactor al ziarului colaboraţionist Je suis partout, şi care va fi condamnat la moarte în 1946.

Figura cunoscutului explorator francez, îndrăgită şi astăzi în toată lumea, rămâne cel mai puternic simbol al devotamentului faţă de natură. Lui Cousteau nu-i plăcea să i se spună "mare explorator", preferând mai degrabă denumirea de "tehnician oceanografic". Contemporanii săi, şi nu numai, l-au considerat un îndrăgostit sofisticat de natură, în special de mare. Cu surâsul său inimitabil şi cu ajutorul televiziunii, el a descoperit şi a arătat lumii întregi frumuseţea şi resursele infinite a ceea ce el a numit "continentul albastru" al mărilor, fluviilor şi oceanelor.

Jacques-Yves Cousteau, sau "Le Pacha" ("Comandantul"), cum a fost supranumit, a descoperit marea şi s-a îndrăgostit de lumea tăcută a acesteia în micile golfuri din apropierea Marsiliei, oraş în care şi-a petrecut o mare parte din copilărie. În 1930, după ce şi-a făcut studiile de pregătire la Colegiul Stanislas din Paris, a intrat la Şcoala navală din Brest, devenind ofiţer de artilerie.

Primele aventuri submarine le-a avut în 1936, la Toulon, graţie amicului său Philippe Taillez. Cu acea ocazie, a experimentat un model inedit de ochelari subacvatici, "bunicii" măştilor de scufundare moderne. Şi tot în acea perioadă, Cousteau a fost cooptat în serviciul de informaţii al Marinei franceze.

În această calitate, a fost trimis în misiuni în Japonia (1938) şi URSS (1939). În 1937 s-a căsătorit cu Simone Melchior, care i-a dăruit doi copii: pe Jean-Michel (născut în 1938) şi Philippe (născut în 1940), care vor lua parte, alături de ilustrul lor tată, la tot ceea ce a însemnat extraordinara aventură de explorare a Terrei la bordul vasului Calypso.

Primul film sub apă şi costumul de scafandru
La Congresul Filmului documentar din 1943, Cousteau a obţinut un premiu pentru primul film subacvatic, "Par dix-huit metres de fond". Şi tot în 1943 a fost realizat documentarul "Epaves".

Cu această ocazie, Cousteau şi inginerul Emile Gagnan au inventat costumul autonom de scafandru, numit "aqua-lung". În limba rusă, cuvântul a intrat ca "akvalang", iar Marina americană l-a brevetat ca "aqualung" ("plămân acvatic").

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment