Jawaharlal Nehru. (1889-1964). Om de stat indian, prim-ministru din 1947 pana la sfarsitul vietii.

Fondatorul Uniunii indiene
Tovarasul si succesorul desemnat al lui Gandhi, Nehru. a dat tarii sale un renume international, fara sa-i intareasca definitiv unitatea.

Nehru s-a nascut intr-o familie aristocratica din Casmir. La o varsta frageda, urmeaza lupta tatalui sau, reputat avocat independent. Dupa studii stralucite in Marea Britanie, tanarul Nehru ia conducerea aripii stingi a partidului Congresului, opunandu-se lui Gandhi in numeroase probleme. Mult mai pragmatic si mai radical decat Mahatma, Nehru propavaduieste actiunea impotriva englezilor.

Intemnitat de cinci ori, petrece aproape zece ani in inchisoare, dar apara totusi ideea aliantei cu ocupantul in cazul invaziei japoneze a Indiei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Gandhi, in schimb, este adeptul unei neutralitati totale. Nehru nu accepta tendintele strict pacifiste si filozofia spiritualista a conducatorului mai varstnic, dar il respecta.

Salvarea Uniunii
In urma esecului tentativei lui Gandhi de a reconcilia comunitatile hinduiste si musulmane, India se scindeaza in 1947, in doua state distincte, Uniunea indiana si Pakistanul. Nimeni nu poate opri explozia urii rasiale care cuprinde cele doua tari. Masacrele, deplasarile populatiei si incidentele de frontiera se multiplica. Gandhi insusi este asasinat de un fanatic in 1948.

Totul se bazeaza pe Nehru care reuseste sa trateze cu musulmanii si sa se impace cu maharajahii, pe care ii convinge sa adere la noua Constitutie. Timp de 15 ani, va integra in Uniunea indiana — cu rabdare, principat dupa principat —, multi aristocrati, ahtiati dupa privilegiile lor. Folosind rand pe rand promisiunea si amenintarea, lanseaza India pe calea industrializarii.

Miscarea de nealiniere
Cu desavarsire progresist, Nehru evita totusi sa cada in sfera de influenta sovietica. Pentru a scapa de politica blocurilor si de razboiul rece, lanseaza, impreuna cu presedintele indonezian Sukarno, miscarea de nealiniere, care va mobiliza multe tari din lumea a treia timp de douazeci de ani. Sef al conferintei de la Bandung, in 1955, Nehru devine unul dintre purtatorii de cuvant ai neutralismului combatant.

Blestem
Nehru este singurul conducator al Indiei care nu a fost asasinat. Fiica sa Indira Gandhi si nepotul sau Rajiv Gandhi au murit amandoi in cadrul unor atentate teroriste, in 1984 si 1990.

Omonimie
Fiica panditului Nehru, Indira, purta numele Gandhi doar pentru ca era vaduva unui omonim al lui Mahatma. Feroze Gandhi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment