Jean Calvin. (1509-1564). Teolog francez, consilier la Geneva din 1541 pina la sfirsitul vietii.

Creatorul Bisericii reformate
Contrar opiniilor lui Luther, Calvin a vrut sa participe in mod concret la viata politica. Modul in care a condus orasul Geneva a fost un model de intoleranta criminala.

Jean Calvin, nascut in Picardia si student la drept la Paris, paraseste rapid lumea politica in favoarea teologiei care i se parea ca slujeste mai bine ambitiei sale; Calvin, care i-a citit pe Erasmus si Luther, evolueaza la inceput in acest mediu evanghelist, bucuros sa critice (dar intotdeauna prudent) biserica catolica si pe regele Frantei.

Abilitatea acestui tinar teolog este repede recunoscuta; Calvin ramine totusi in umbra, insa, dupa o sedere la Strasbourg care ii permite sa varchar(255)a legaturile cu teologii reformati germani ca Melanchthon, tovaras al lui Luther, Calvin accepta sarcina de a conduce orasul Geneva. Publicarea lucrarii sale Institutia religiei crestine, in 1535, il facuse unul din liderii naturali ai Reformei.

Experienta puterii
Predicator al noilor doctrine, publica un catehism, scrie mai mult de 4000 de scrisori tuturor reformatilor din Europa si combate de la amvon si prin ordonante atit pe revolutionarii anabaptisti, cit si pe notabilii epicurieni. Calvin, care pretuieste in primul rind virtutile crestine legate de munca bine facuta, economia, bogatia obtinuta cinstit, supunerea in fata legii si un ascetism fara concesii, are numerosi detractori, dar si multi partizani.

Datorita sprijinului popular, exercita asupra vietii orasului o presiune considerabila: spionaj, denuntari, acuzari, torturi, condamnari si executii ii consolideaza puterea deja bazata pe o propaganda zeloasa care stie sa foloseasca toate resursele tiparului si ale limbii franceze, preferata latinei prea academice.

Insa rigoarea teoretica a doctrinei calviniste, desi face victime, are si multi adepti, transformind religia reformata intr-o mare miscare de masa, inclusiv in Franta catolica. De acum inainte, protestantismul, care putea sa apara ca o erezie specific germana, ameninta insusi centrul catolicismului.

Dictatura
Registrele cuprinzind procesele de acuzare pentru delict moral, care violeaza ordonantele lui Calvin, contin, pentru anii 1542-1564, 58 de executii capitale, intre care si aceea a arderii pe rug a umanistului disident Jean Servet.

Ordonantele calviniste precizau culorile hainelor autorizate pentru femei, interziceau dantela, teatrul, dansul si jocurile de carti. Recidiva in caz de adulter sau de blasfemie era pedepsita cu moartea. Cenzura asupra publicatiilor a devenit o regula din 1560. Cersitul, considerat contrar spiritului caritabil, a fost interzis.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment