Jean Jaures. (1859-1914). Om politic francez.

Pacea inainte de toate
Deputat socialist fondator al ziarului L'Humanite, acest tribun republican a facut din internationalism valoarea fundamentala a stangii. Pacifismul sau l-a costat viata.

Jean Jaures, universitar stralucit, s-a facut remarcat prin interventiile rasunatoare in mitingurile partidelor de stanga proaspat formate: opus lui Jules Guesde, e mai degraba un admirator al lui Leon Gam-betta si al lui Jules Ferrey, ale caror teze moderate ii convin mai bine decat un socialism dogmatic.

Totusi, angajamentul sau depaseste simplul cadru republican: ales in Tarn, intelege legimitatea luptelor de strada si abandoneaza cartile si cercetarile filozofice pentru a sustine concret lupta minerilor din Carmaux, alegatorii sai.

Tribunul
Jaures, nascut in mediu rural, intr-o familie mai curand instarita, se lanseaza in lupta muncitoreasca, participand la reuniuni cu grevistii, conducand manifestari in care armata, numai din cauza prezentei sale, nu indrazneste sa traga in multime. Elocventa si aspectul maiestuos dat de barba sa lunga se impun.

Profesorul de filozofie, fost elev al Scolii normale superioare, devine primul deputat „de prima linie" din Franta; lanseaza stilul „alesului militant" si devine adevaratul lider al stangii socialiste. A adoptat tezele lui Marx despre lupta claselor si a lucrat fara intrerupere la unificarea sindicala si politica a stangii.

Munca de ziarist si de deputat e imensa: mii de scrisori, articole si manifeste inunda stinga socialista apoi intreaga Franta. in 1905, reunificarea socialismului francez sub drapelul SFIO (Sectia franceza a Internationalei muncitoresti), datorita lui Jaures, si intarirea CGT creeaza o dinamica politica favorabila stangii.

Pacifistul
Dar razboiul ameninta. Colonizarea brutala a Africii de Nord si a Indochinei, cresterea tensiunilor cu Germania agraveaza pericolul: Jaures incearca sa orienteze Internationala spre greve simultane de protest impotriva manevrelor razboinice ale tarilor Europei. De aceasta data, nu mai este ascultat. Propaganda nationalista inarmeaza chiar un extremist, care il asasineaza pe 31 iulie 1914. Marele Razboi izbucneste o luna mai tarziu.

Reformist?
Chestiunea optiunilor politice ale lui Jean Jaures e controversata.

Nu era marxist, dar dorea revolutia. Admisese, contrar altor socialisti francezi, necesitatea conducerii de catre proletari a luptelor poporului. Era favorabil grevelor insurectionale si punea Internationala mai presus de natiune. Daca ar fi supravietuit, ar fi adoptat tezele SFIO sau pe cele ale lui Lenin? Ar fi ramas in tabara socialismului traditional sau ar fi adoptat versiunea sa leninista?

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment