Karl von Clausewitz. (1780-1831). Strateg prusac. Mult prea mult timp necunoscut, acest general figureaza printre cei trei sau patru mari strategi ai istoriei umanitatii, alaturi de Sun Tse, Hannibal, Napoleon si Mao Zedong.

Nu a cunoscut nici un succes in timpul vietii; victoriile sale au fost toate postume, caci e cel mai studiat dintre teoreticienii razboiului. in toate scolile militare ale lumii, incepand cu mijlocul secolului al XlX-lea, este autorul cel mai influent si mai respectat. Lider in felul sau, dupa atatia ani, Clausewitz continua sa domine gandirea teoretica in domeniul razboiului.

Lectiile istoriei
Originea modesta ii inchidea accesul la posturile inalte. Totusi, acest tanar nationalist impregnat de pangermanism, a reusit, dupa mai multi ani de serviciu in armata, sa lucreze la Ministerul de Razboi. Ca fost luptator, in calitate de prizonier al armatei franceze si locotenent prusac, a incercat sa dea tarii sale o autoritate demna de numele ei. Dar, deceptionat de intrigi, s-a hotarat sa-si propuna serviciile Rusiei, care, singura de pe continent, continua razboiul impotriva lui Napoleon. Dupa infrangerea francezilor, in parte datorita sfaturilor sale, Clausewitz si-a reluat locul in Scoala de razboi din Berlin, in care opera sa majora, Despre razboi, trecuta neobservata la inceput, a devenit cartea de capatai a tuturor strategilor moderni.

O viziune noua asupra razboiului
Clausewitz a luat in considerare faptul ca de acum inainte orice razboi va fi un razboi popular, „razboiul in dantela" nu va mai fi posibil niciodata, energiile popoarelor mobilizandu-se in lupta nationala pentru independenta si libertate. Strategul prusac, care il ura pe Napoleon, a stiut sa teoretizeze esentiala strategiei imparatului: atacul fulger, distrugerea totala a fortelor inamice, utilizarea politica a victoriilor militare printr-o propaganda viguroasa in directia popoarelor invinse.

Clausewitz a numit „razboi absolut" sau „razboi total" orice conflict in care popoarele sint conduse in atacuri fulger pentru cauze percepute ca juste. A avertizat dictatorii asupra rezistentei popoarelor si a prezis esecul tuturor celor care vor confunda pe viitor cucerirea teritoriala cu victoria politica. Istoria secolului XX i-a dat in intregime dreptate.

Ce este razboiul?
Clausewitz a fost primul care a definit noile mize ale razboiului, dupa ce a reflectat la evenimentele de dupa Revolutia franceza: „Razboiul, scrie el, inseamna continuarea politicii prin alte mijloac”. Aceasta definitie a deschis un orizont imens reflectiei asupra strategiei, lata de ce toti teoreticienii moderni ai razboiului psihologic, ai gherilei si ai contra-gherilei se considera discipoli ai lui Clausewitz.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment