Leonardo da Vinci (1452-1519) s-a născut în 1452 lângă Florența - Italia, și a murit în 1519. Secolele care au trecut de atunci nu i-au știrbit reputația celui care poate fi considerat cel mai sclipitor geniu care a trăit vreodată. Dacă s-ar întocmi o listă a celor mai de seamă personalități, Leonardo s-ar situa cu siguranță între primele cincizeci.

Rezultatele preocupărilor sale rămân și acum de o mare actualitate. Însemnările lui Leonardo. da Vinci cuprind numeroase schițe ale invențiilor sale, cum ar fi aeroplanul și submarinul. Deși aceste note aduc dovada inteligenței și talentului său, ele nu au contribuit în mod direct la progresul științei

În primul rând, Leonardo nu a construit machete după schițele sale. În al doilea rând, deși ideile sale sunt foarte ingenioase, nu avem dovezi că, puse în practică, ele ar fi funcționale Este simplu să-ți imaginezi un submarin sau un aeroplan, însă adevăratul geniu se manifestă în crearea unui model detaliat și precis, care să poată fi pus în practică. Marii inventatori nu sunt aceia care au idei care nu se materializează niciodată, ci acele persoane - precum Thomas Edison, James Watt sau frații Wright - care au îndemânarea și răbdarea necesare pentru a finaliza un proiect, depășind toate dificultățile inerente oricărui plan ambițios Din păcate, Leonardo nu a procedat astfel.

Mai mult decât atât, chiar dacă crochiurile sale erau redate foarte amănunțit, ele au rămas practic necunoscute, fiind publicate după câteva secole de la moartea lui da Vinci. În momentul în care au văzut lumina tiparului nu mai reprezentau nici o noutate, deoarece alte minți iscoditoare ajunseră să și le închipuie.

Iată de ce cred că Leonardo nu a reușit să revoluționeze științele și nici inventica.
Am optat să-1 includ pe Leonardo da Vinci în această listă datorită realizărilor sale de excepție în sfera artelor.

Privit din acest unghi de vedere, a fost un creator plurivalent de prim rang, asemeni lui Rembrandt, Rafael, Van Gogh sau El Greco. Totuși, nu a avut o influență marcantă asupra aparițiilor altor curente, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Picasso și Michelangelo.
Leonardo avea păgubosul obicei de a nu-și duce la bun sfârșit proiectele. De aceea, numărul tablourilor sale terminate este mult mai mic decât cel al artiștilor mai sus-menţionați.

Și-a irosit imensul talent sărind de la un proiect nefinalizat la altul. Este șocant să vorbim despre autorul „Mona Lisei" ca despre un superficial, însă aceasta pare a fi concluzia cercetătorilor care i-au studiat îndeaproape activitatea. Se poate ca Leonardo da Vinci să fi fost cel mai înzestrat om care a existat vreodată, însă realizările sale sunt puține

Deși a fost un arhitect renumit, se pare că nu s-a construit nici o clădire după desenele sale și nici nu ne-a parvenit vreo sculptură care să-i fi aparținut

Moștenirea spirituală pe care Leonardo da Vinci a lăsat-o generațiilor următoare constă în schițe, câteva tablouri magistral realizate (mai puțin de 20) și un număr de caiete conținând însemnări care-i fac pe cititorii epocii moderne să se minuneze de geniul său.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment