Lev Trotki (Lev Davîdovici Bronstein). (1879-1940). Conducator revolutionar rus.

Teoreticianul „revolutiei permanente"
Se prezenta el insusi ca un simplu continuator al lui Marx si Lenin. S-a opus cu vigoare ca Stalin sa ia puterea.

In 1900, Lev Davidovici, militant revolutionar populist, descoperise marxismul, in inchisoare, datorita lecturii lucrarii lui Lenin Dezvoltarea capitalismului in Rusia. Dupa ce s-a alaturat prietenilor lui Lenin, a dat dovada de o mare indrazneala. In cei cincisprezece ani de activitate politica, a fost prins si condamnat de mai multe ori de catre autoritatile tariste, a evadat si apoi a reluat lupta, fie in Rusia, fie in exil.

Lenin nu avea incredere in pozitiile sale transante, dar ii recunostea talentul de propagandist. Trotki, orator stralucit, de formatie jurist, a fost si un bun editorialist. Mai tarziu, cand a trebuit sa-1 combata pe Stalin, a devenit chiar un fel de teoretician.

Oponentul lui Stalin
Notorietatea istorica a lui Trotki se datoreaza faptului ca s-a declarat singurul depozitar al leninismului si ca a fost singurul dintre tovarasii lui Lenin care a contestat temeiurile politicii lui Stalin, construirea „socialismului intr-o singura tara", careia i-a opus conceptia sa despre „revolutia permanenta".

Erou sau tradator
Trotki era un om curajos si sincer; avea reale capacitati de organizator pe care le-a aratat in 1905 ca presedinte al sovietului din Petrograd. In momentul revolutiei din Octombrie, se afla iarasi in prima linie. Apoi, autoritatea sa s-a afirmat la acelasi nivel cu cea a lui Lenin cind a fondat, a organizat si a condus Armata Rosie in timpul dificilei perioade de razboi civil.

Calomniile lui Stalin si ale partizanilor sai, „tradarile" lui Trotki se bazau pe falsuri destinate sa-1 discrediteze in ochii militantilor comunisti din lume si sa-i justifice asasinarea, in Mexic, de catre un agent al lui Stalin, in 1940.

Insa Trotki facuse numeroase greseli. Opozitia sa sistematica si activitatile fractioniste provocasera degradarea autoritatii sale fata de masele populare ruse si partidul comunist, indepartat rapid de la responsabilitatile puterii sovietice, a putut sa adopte o atitudine critica intransigenta care nu a fost intotdeauna inteleasa.

Artist?
Daca a existat un domeniu in care Trotki a excelat in comparatie cu alti teoreticieni leninisti, acesta este acela al artei. in timp ce comunismul stalinist producea opere conventionale, cel mai adesea foarte academice, Trotki a sustinut dreptul artistilor revolutionari la o totala libertate de creatie. Aceasta explica admiratia artistilor si a intelectualilor occidentali pentru trotkism, din perioada dintre cele doua razboaie pana in anii 70.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment