Martin Luther King (1929-1968). Conducator contestatar negru american.

Profetul miscarii „Drepturilor civice"
Convingerile sale neviolente si discursurile inflacarate au atras comunitatea neagra americana in lupta impotriva segregarii rasiale.

Inspiratia religioasa
Martin Luther King, pastor al cartierului de negri din orasul Montgomery, in Alabama, e obisnuit datorita meseriei sale sa-si ilustreze discursurile cu imagini si formule din Biblie. Sprijinul pe care 1-a acordat luptei comunitatii sale contra discriminarii a carei victima continua sa fie, la o suta de ani de la emanciparea oficiala a sclavilor, il aduce in fruntea a numeroase manifestatii.

Toate interpelarile sale se fac de pe o pozitie radicala si treptat va transforma bisericile negrilor in locuri de adunare. Imbinand slujba religioasa cu pregatirea pentru grele incercari, pastorul cheama credinciosii la protest si actiune fara violenta, dand mereu exemplul lui Isus.

Destul de repede, a propus boicotarea autobuzelor si a magazinelor unde erau aplicate masuri discriminatorii, fapt popularizat de televiziune, care vedea in fiecare mars de protest o ocazie de a face reportaje dramatice spectaculoase: discursul pastorului, marsul urmat de scene ale interventiei brutale a politiei, arestarea persoanelor varstnice si a pastorului King insusi etc.

Semnificatia mijloacelor mass-media
King trece deja drept „Moise" al negrilor si adauga interventiilor sale amenintari si chemari la fraternizare. Pastorul King simte ca televiziunea ar putea sa-i fie utila si isi multiplica actiunile spectaculoase, menite sa-i popularizeze revendicarile: in 1966, politia ii prinde pe toti manifestantii si umple inchisoarea din Birmingham (Alabama) cu sute de credinciosi imbracati sarbatoreste. Acest scandal este urmat de excesele de la Selma, in Alabama, unde un simplu mars pasnic spre birourile de inscriptie in registrele de vot este atacat violent de politia municipala. Un pastor negru este omorat in bataie. Imaginile ingrozesc America.

In august 1963, marele mars spre Washington, marcat de faimosul discurs „Am visat" {Ihad a dream), popularizeaza miscarea. Dupa ce primeste premiul Nobel pentru pace in 1964, pastorul King, amenintat cu moartea in fiecare zi, este rapus in fata hotelului sau din Memphis cu cateva ore inaintea unui miting de sprijin al gunoierilor in greva.

Radacini
Elocventa pastorului King era foarte marcata de cultura tarii sale, cea a negrilor: repetitii obsedante, intrebari urmate de raspunsuri ale publicului, religiozitate, simt al muzicalitatii ai ritm al frazelor. Stilul sau, atat de specific negrilor incat documentele filmate ii arata pe albii din public raspunzand in contratimp, in timp ce negrii raspund in cor, entuziasma multimea negrilor modesti, care si-au recunoscut in el propriul mijloc de a se exprima, insa dincolo de elocventa stereotipa, discursul este atat de universal incat mesajul sau ramane, in ciuda anilor, extrem de emotionant.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment