Mihail Bakunin (1814-1876). Revolutionar de origine rusa.

Autoritate si anarhism: o contradictie?
Partizan al unui socialism de tara, favorabil terorismului si talhariei, Bakunin a fost exclus din Internationala I. O data cu el plecau si federatiile latine.

Originea aristocratica si extremismul l-au facut pe Bakunin suspect in ochii lui Marx, care nu a avut cuvinte destul de dure ca sa-si discrediteze rivalul cel mai prestigios din cadrul Internationalei.

Favorabil prin temperament complotului si actiunii directe, profund ostil oricarei forme de religie si de stat, Bakunin conducea in cadrul Internationalei muncitoresti o tendinta cu caracter net rural si populist. Federatiile din Franta si din sudul Europei, de obicei dezordonate si indaratnice in fata rigorii conducerii marxistilor, l-au urmat pe Bakunin dupa excluderea organizata de Marx si de partizanii sai din Europa de Nord.

E adevarat ca se ciocneau doua conceptii ale Revolutiei sociale si ale societatii viitoare: pe de o parte, Marx, pentru care doar dictatura proletariatului facea posibila edificarea unei societati fara clase, in care proprietatea colectiva administrata de stat ar asigura fericirea comuna. Pe de alta parte, Bakunin nega necesitatea acestui stat puternic, chiar revolutionar, si propunea sa creeze, imediat dupa Revolutie, bazele unei societati necoercitive, fara armata, politie, Biserica, intr-un cadru cooperativ compus dintr-o multime de mici proprietari. Socialismul autoritar al lui Marx si socialismul anarhist al lui Bakunin s-au opus pina la separarea totala.

O viata agitata
Insasi existenta lui Bakunin demonstreaza incapatanarea, sinceritatea si curajul sau. Acest fost ofiter al tarului a demisionat din armata care se facuse de rusine, apoi a plecat la Berlin unde a inceput studii de filozofie. Membru al „hegelienilor de stanga", a teoretizat ideea „negatiei" pentru a construi o viziune pozitiva a conceptului de „distrugere".

Aceste conceptii l-au facut sa comploteze cu teroristi supravegheati ca Neceaev, si sa fie inchis timp de 12 ani, pana in 1861. Dupa ce a evadat, a revenit in Elvetia, apoi in Anglia si si-a consacrat viata actiunii militare si scrierii numeroaselor sale opere. Partizanii sai, numerosi in Franta, in Spania si in Italia, au participat la constructia miscarii muncitoresti europene.

Premonitoriu?
Bakunin admitea necesitatea unei conduceri puternice inainte de Revolutie, dar nu dupa, pronosticand cele mai groaznice abuzuri in cazul succesului marxistilor. in opera sa cea mai importanta, Dumnezeu si Statul, scrie: „Nimeni nu poate sa vrea sa distruga tara sa aiba o idee despre ordinea sociala care doreste s-o inlocuiasca pe cea existenta in prezent", lata de ce insista asupra necesitatii unei definitii cit mai ideale posibil a societatii viitorului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment