Mihail Gorbaciov (nascut in 1931). Om politic al Uniunii Sovietice, aflat la putere din 1985 pina in 1991.

„Gorby", idolul Occidentului
Gorbaciov reprezinta ultima incercare a sistemului comunist sovietic de a se reforma fara sa dispara, in ciuda talentului sau de organizator, Gorbaciov nu a putut evita prabusirea Uniunii Sovietice.

Mihail Gorbaciov face parte din acea generatie de tehnicieni si intelectuali sovietici formati in razboiul rece, fara sa fi cunoscut un adevarat razboi.

Un aparatcik
Contrar predecesorilor sai, nu este un veteran al celui de-al doilea razboi mondial, ci un adevarat gestionar comunist, deprins cu intrigile de aparat, manevrind cu abilitate si mai curind flexibil pe plan doctrinal. Comunist din obisnuinta sau din ambitie mai mult decit din convingere, va face sa fie auzita, la cel mai inalt nivel al statului sovietic, vocea celor care vor sa adapteze tara realitatilor contemporane.

Cind a debutat, Gorbaciov nu avea nimic dintr-un lider: intrat in partid in 1952, cu un an inainte de moartea lui Stalin, incearca totusi sa conduca oamenii, devenind prim-secretar al tineretului comunist al republicii in care s-a nascut si isi face studiile sub regimul hrusciovist, apoi brejnevist. Promovat inginer in 1967, obtine in 1978 secretariatul federal la agricultura. Trecerea in KGB ii permite sa urce rapid treptele ierarbiei: intrat in Politbiuro in 1979, devine secretar general in 1985.

Un reformator
De aceasta data, poate sa actioneze, isi descopera vocatia de lider popular: pentru a-si continua reformele impotriva parerilor vechii garzi a carei prezenta in partid era masiva, Gorbaciov strabate Uniunea Sovietica si isi multiplica aparitiile in mijlocul multimii, intr-o Uniune Sovietica a penuriei si a dictaturii politienesti, face promisiuni de reforme economice si politice. Politica numita „perestroika" si „glasnost" cistiga adeziunea poporului. Un numar reprezentativ al rusilor isi schimba convingerile.

In paralel, Gorbaciov lanseaza ofensiva spre Occident. Diplomatia surisului, condusa rapid impreuna cu eleganta sa sotie, ii va da conducatorului sovietic o imagine democratica. Subit, marile puteri occidentale, seduse de acest comis-voiajor vesel, acorda imprumuturi, deschid piete si patrund din punct de vedere comercial in Uniunea Sovietica.

Retragerea rusilor din Afganistan si promisiunile de dezarmare il fac pe Gorbaciov un lider mondial. Dupa ce a lasat sa se descompuna Cortina de Fier si a fost de acord cu reunificarea Germaniei, locul sau in istorie a fost asigurat.

Insa Uniunea Sovietica, subminata de reformele care au instaurat un capitalism salbatic si de revendicarile nationaliste, se farimiteaza in momentul loviturii de stat din vara lui 1991. Destabilizat, Gorbaciov nu mai poate salva nimic din comunism si pleaca de la putere.

Tribulatii
Dupa ce a fost silit sa demisioneze de la presedintie in favoarea lui Boris Eltin, Gorbaciov a cunoscut un purgatoriu politic care a durat patru ani. Din 1995 revine in atentia publicului, dupa ce a condus un institut de studii ecologice.

Ramine insa in ochii rusilor simbolul declinului tarii si nu reuseste sa-si refaca vechea popularitate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment