Moise (Moseh sau Mose) (secolul al Xlll-lea i. Hr.). Ghid si legislator al poporului evreu.

Un magician in slujba monoteismului
A fost adevaratul unificator al unui popor turbulent si superstitios} rina pe rina conducator in lupta si interpret al „semnelor divine", el a eliberat evreii si i-a adus in Palestina.

Traditia ne povesteste ca stramosii evreilor erau mai putini de o suta cand catre anul 1760 i. Hr., ei s-au instalat in Palestina, venind din Mesopotamia. Au acceptat, cateva decenii mai tarziu, sa emigreze catre pamanturile mai fertile din delta Nilului. Pastori si nomazi, cu placere agresivi si pradalnici, evreii au cazut in dizgratie si au ajuns sclavi.

Rolul istoric asumat de Moise depaseste, deci, cu mult cadrul religios: impunind unui popor ratacitor, divizat si profund pagan, o religie monoteista, el a stiut sa il inradacineze intr-o particularitate ireductibila.

Primele minuni
Deoarece fusese crescut ca un print egiptean in chiar casa suveranului, Moise a cunoscut toate rotitele sistemului religios al imperiului. El a pretins, mai intai, ca avusese revelatia numelui lui Dumnezeu pe muntele Horei) gratie unei minuni (episodul „rugului aprins"), apoi el a amenintat pe faraon si pe preoti cu mania lui Iahve daca poporului evreu nu i se permitea sa paraseasca tara de urgenta.

Negocierea, purtata de Moise si de fratele sau, a esuat. insa o alta minune inexplicabila, cele „zece plagi" care s-au abatut asupra egiptenilor, a fost folosita de evrei pentru a fugi. Episodul traversarii Marii Rosii, bine exploatat de catre Moise, a sfirsit prin a impune autoritatea sa asupra poporului si a sefilor clanului.

Decalogul si Tara Fagaduintei
Exodul (pe care textele rabinice il situeaza in 1312) a avut loc, probabil, catre anul 1250 si a durat patruzeci de ani. Disperati, ratacind in desertul Sinai, evreii au revenit la paganism. O data in plus, Moise a facut apel la o minune : retragandu-se pe muntele Sinai, a coborat apoi cu cele zece articole ale legii, gravate de Dumnezeu insusi pe table de piatra si cu asigurarea ca poporul sau va ajunge in Tara Fagaduintei. Pe cit de convinsi pe atat infricosati, evreii si-au strans randurile si au pornit impreuna pe drumul „pamantului unde curge lapte si miere" pe care aveau sa-1 cucereasca sub conducerea lui Iosua.

Minunile
Moise a folosit cu intelepciune miracolele care i-au marcat existenta si i-au adus autoritatea ; salvarea din apele Nilului, revelatia de pe muntele Horeb, cele zece plagi ale Egiptului, „deschiderea" Marii Rosii, mana in desert, focul ceresc gravand Decalogul ...

Succesorii sai nu au uitat lectia si au stiut si ei sa-si consolideze puterea prin minuni impresionante: losua la Ierihon, distrugerea Sodomei si a Gomorei, forta lui Samson etc...

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment