Nabucodonosor II (622-562i. Hr.). Rege al Babilonului din 605 pina la sfarsitul vietii.

Constructor al unui imperiu si arhitect al Babilonului
S-a impus in fata celorlalte popoare prin forta armatei sale si prin dibacia negustorilor sai. Nemilos cu dusmanii, el a stiut sa-si atraga, prin darurile sale, unanimitatea supusilor.

Nabu-Kudurussur sau Nabu-kadrezzar („Nabu il protejeaza pe Print") a fost numele care a pus sa fie gravat pe frontispiciul capitalei sale, Babilon. Iubit de zei, dar urat de puternicii sai vecini, Nabucodonosor a facut din neamul sau un popor puternic strivindu-i pe asirieni si apoi pe egipteni. Anexarea Palestinei, cucerirea si distrugerea Ierusalimului, ocuparea orasului fenician Tyr au adus Babilonului o multime imensa de sclavi.

Pentru a castiga de partea lui aristocratia agricola, regele a dat nobililor mii de prizonieri, obtinand in acelasi timp sprijinul clasei de negustori oraseni si ridicand taxele din ce in ce mai apasatoare pe marfurile straine.

Nabucodonosor, razboindu-se fara incetare la granite in fruntea ostilor sale, a avut totusi ragazul sa faca din capitala sa epicentrul comercial al intregului Orient Apropiat. Un secol dupa el, in ciuda unor severe degradari, ea aparea ca „incomparabila" istoricului grec Herodot...

Turnul Babel
Cu siguranta, captivii evrei au creat mitul biblic al turnului Babel (fost nume akkadian al Babilonului) cu referinta la imensul zigurat al templului Marduk, inalt de peste 100 de metri si ridicat pe sapte nivele. Aceasta constructie terifianta, vizibila pe o raza de kilometri, trona in mijlocul unui oras fortificat, inconjurat de metereze lungi de peste 20 de kilometri. Zidurile si portile erau decorate cu uriasi lei galbeni din ceramica, evidentiindu-se pe fondul albastru inchis al caramizilor pictate.

In interiorul incintei, cele doua cartiere ale capitalei, asezate de o parte si de alta a Eufratului, erau legate printr-un pod lung de 120 de metri si lat de 22 de metri...

Gradinile suspendate
In afara de drumurile pavate si de soselele acoperite cu bitum destinate sa favorizeze schimburile comerciale, el a lasat una din cele sapte minuni ale lumii antice, gradinile suspendate, ridicate in palatul sau in onoarea uneia din sotii, Semiramida, care nu suporta caldura: aceasta oaza de racoare adapostea haremul regal. Era un motiv de mandrie pentru toti locuitorii capitalei pline de praf.

Arta si politica
Ca aproape toti marii conducatori, Nabucodonosor era un pasionat de arhitectura: intr-adevar, aceasta arta are avantajul de a arata contemporanilor si generatiilor urmatoare puterea sefului prin intermediul unui monument („amintire" in latina). El flateaza orgoliul national impunand, in acelasi timp, respect strainilor. Eminamente politica, arta arhitectonica are, deci, un trecut bogat si un frumos viitor.

Monstrul
Biblia descrie pe Nabucodonosor ca pe un invingator plin de cruzime: el a pus sa fie ucis fiul regelui evreu Sidecias, de fata cu tatal, dupa care i-a scos ochii acestuia din urma. Nabucodonosor a fost acela care i-a adus pe ebraici in captivitate in Babilon dupa ce a distrus prin foc templul lui Solomon.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment