Oliver Cromwell (1599-1658). Lord-protector al Angliei din 1653 pina la sfirsitul vietii.

Puritanismul la post de conducere
Combatant pasionat al cauzei protestante si razboinic eficace, Cromwell se credea numit de Dumnezeu pentru a restabili ordinea in Anglia. De fapt, a instaurat aici dictatura militara.

In atmosfera de anarhie politica si religioasa mostenita in urma abuzurilor de putere ale lui Jacques I si Carol l, succesorul marii regine Elisabeta, acest mic notabil de provincie a stiut sa reorganizeze armata Parlamentului pentru un razboi impotriva regelui.

Luarea puterii
„Cavalerii" lui Carol au cunoscut mai intii succese militare usoare impotriva militiilor de notabili putin experimentate. Oliver Cromwell, puritan fanatic, a stiut sa redea curajul partizanilor „adevaratei credinte protestante", intre ei, luptatorii se numeau unii pe altii „sfinti" si nu vedeau in angajamentul luat decit o cruciada religioasa impotriva papismului si a coruptiei monarhiei engleze.

Aliate cu agitatori republicani favorabili unei revolutii sociale, „Coastele de fier" ale lui Cromwell au restabilit situatia militara apoi au zdrobit fortele regaliste.

In 1649, Cromwell a obtinut aprobarea executarii lui Carol I si a pus Parlamentul sa proclame Republica. Dupa ce scotienii au fost invinsi, Irlanda zdrobita si olandezii tinuti la respect, Anglia pacificata a intrat incet in tiparul puritanismului militant al partizanilor lui Cromwell.

Guvernarea „sfintilor"
Persecutiile impotriva fostilor regalisti si catolici s-au accentuat, in timp ce Cromwell conducea lupta impotriva „egalizatorilor", partid populist adept al unei egalitati absolute a cetatenilor atit in materie de drepturi, cit si in materie de bunuri. Deoarece dictatura militara incepuse sa apese greu asupra poporului englez, Cromwell a pus mina pe putere si, gratie succeselor obtinute in politica externa, a inceput sa actioneze ca un monarh.

Lordul protector
Acest boiernas provincial nu a mai indraznit sa revendice coroana, dar statutul sau de lord protector al Angliei, acordat de un Parlament tinut din scurt, i-a permis sa consolideze dictatura morala a armatei cuprinse de fanatism religios. Treptat, imbatrinind, Cromwell s-a rupt de popor. Fiul sau, care a incercat sa vina la putere dupa moartea sa, nu a rezistat decit citeva luni.

Masacrul de la Drogheda
Irlanda, tara profund catolica, nu putea sa provoace decit furia protestantului extremist care era Ctomwell. In 1649, a atacat aproape de Dublin si a capturat mai multe sute de soldati la Drogheda, Pentru a-si inspaiminta adversarii, a pus sa fie executati toti prizonierii, in citeva luni, rebeliunea irlandeza a fost invinsa. Cromwell a angajat atunci o alta lupta victorioasa impotriva scotienilor, folosind aceleasi metode de teroare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment